Maturanti kreću na odgođeni maturalac u Barcelonu, ministrica Divjak preporučuje oprez

Brojni maturanti, koji su nakon terorističkog napada u kolovozu odgodili putovanje, ovih dana ipak kreću na maturalac u Barcelonu. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova večeras je izdalo priopćenje u kojem hrvatskim državljanima preporučuje da sljedećih nekoliko dana - izbjegavaju posjet Barceloni i drugim većim gradovima u Kataloniji. Savjetuju izbjegavanje mjesta većih okupljanja, oprez i praćenje uputa lokalnih vlasti. Ubrzo poslije te objave - ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak - na Facebooku je predložila školama čiji učenici putuju u Španjolsku da dostave popise putnika ministarstvima te našem veleposlanstvu u Madridu.Prva dva autobusa maturanata zagrebačke 5. gimnazije noćas kreću u Španjolsku. 

U kolovozu su neke škole odgodile maturalce - i odustale od Španjoske. Unatoč prvim procjenama o dodatnim troškovima novih aranžmana, s drugih su se odredišta vratili uglavnom zadovoljni.

S novom školskom godinom nova generacija budućih maturanata započela je organizaciju maturalaca. U nekim školama predlažu da se putuje u lipnju ili srpnju nakon trećeg razreda kako, u slučaju neke nove odgode u posljednji trenutak, maturantima ne bi gubili dragocjene radne dane tijekom školske godine.