Katalonska vlada: Neka španjolska policija napusti Kataloniju

Neka španjolska policija napusti Kataloniju! Zaključak je to užeg kabineta katalonske vlade dan nakon referenduma na koji je izašlo 42,3% Katalonaca, od kojih je 90% bilo za neovisnost.Na ulicama Barcelone deseci tisuća građana prosvjeduju zbog jučerašnje agresije španjolske policije u kojoj je ozlijeđeno gotovo 900 građana.

Istodobno je u Madridu premijer Mariano Rajoy sazvao uži kabinet vladajuće stranke, na kojem dogovaraju strategiju koju će predstaviti opoziciji kako bi zajedno riješili pitanje Katalonije.

Katalonska vlada: 90% birača glasovalo za nezavisnost

Katalonska vlada objavila je da je na nedjeljni referendum o nezavisnosti Katalonije izašlo oko 2,26 milijuna birača, od čega ih je 90 posto glasovalo za nezavisnost te sjevernoistočne španjolske pokrajine.

Birališta u Kataloniji zatvorena su jučer u 20 sati, a građani su se izjašnjavali o nezavisnosti unatoč sudskoj zabrani referenduma i intervenciji policije.


[VIDEO] Katalonski referendum, mučna epizoda demokracije - ozlijeđeno više od 760 osoba
Španjolska je policija tijekom zauzimanja 92 škole rastjerivala građane koji su tijelima branili ulaze i glasačke kutije. Ozlijeđene su 844 osobe, među kojima 12 policajaca. Četiri su osobe uhićene. Najviše je ozlijeđenih u Barceloni - 294, podatak je katalonske medicinske službe.

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont rekao je u nedjelju navečer kako je nakon referenduma ostvareno pravo da Katalonija bude nezavisna država u obliku republike.
Katalonija: Prosperitetna, prkosna, ponosna
Vlada kojom predsjedam idućih će dana poslati u parlament izraz želje za suverenitetom našeg naroda, odnosno rezultate današnjeg izjašnjavanja, kako bi se mogao primijeniti zakon o referendumu, rekao je Puigdemont.

Prije toga jučer španjolski premijer Mariano Rajoy pozvao je katalonsku vladu da "odustane od novih koraka koji nikamo ne vode". Španjolski Ustavni sud je naime poništio zakon o referendumu donesen u katalonskom parlamentu te izjašnjavanje proglasilo nezakonitim.

Skupine koje se zalažu za nezavisnost Katalonije i sindikati najavili su opći štrajk za sutra u znak protesta zbog policijske akcije usmjerene protiv referenduma, ali i kako bi iskoristili zanos iskazan u nedjelju.

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau kritizirala je policijsku akciju. Kao gradonačelnica Barcelone zahtijevam hitnu obustavu policijske akcije protiv nenaoružanog naroda, rekla je nakon što je glasovala na referendumu.

Rajoy pak tvrdi da je policija postupila u skladu sa zakonom te da je za događaje kriva isključivo katalonska vlada jer je promovirala kršenje zakona.

Koji je scenarij najizgledniji u Španjolskoj? Hoće li Rahoj morati sjesti za isti stol sa Puigdemontom i može li Katalonija opstati bez Španjolske, komentirali su u emisiji Studio 4 Dean Jović s Fakulteta političkih znanosti i kolega s Hrvatskog radija, stručnjak za vanjsku politiku Tihomir Vinković.