Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo protiv nacrta prijedloga Obiteljskog zakona

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo protivi se nacrtu prijedloga Obiteljskog zakona koji je prošloga tjedna pušten u javnu raspravu te nakon 24 sata povučen.

Smatraju da omalovažava prava i obveza djece i roditelja, poput ravnopravnog roditeljstva, te se protive definiciji obitelji po kojoj obitelj čine otac, majka i njihova djeca jer u tom slučaju mnogi njihovi članovi ne mogu biti obitelj.

Predsjednik udruge Oliver Čanić istaknuo je kako ni aktualni Obiteljski zakon ni nacrt novog zakona ne rješavaju ključno pitanje, a to je da je dijelu roditelja, a mahom je riječ o očevima, zbog manipulacija i otuđivanja djece od jednog roditelja onemogućeno viđanje djece ili ih viđaju manje nego što bi prema sudskim odlukama trebali.

U Hrvatskoj je svake godine oko 6000 rastava u kojima sudjeluje više od 5000 djece, a među njima je više od 30 posto konfliktnih brakorazvoda, što znači da više do 1500 djece ne viđa jedan roditelj ili ga viđa manje od sudske odluke, a u pravilu je riječ o očevima, rekao je Čanić  na konferenciji za novinare.

Odvjetnik udruge i član radne skupine za izradu novog obiteljskog zakona Hrvoje Jukić rekao je kako je udruga, tijekom tri sastanka na kojima je sudjelovala u sklopu šire skupine za izradu zakona, svojim primjedbama željela dati doprinos rješavanju pitanja ravnopravnog roditeljstva, no ništa nije prihvaćeno osim načelnog stajališta da su roditelji ravnopravni vezano uz djecu.

Udruga smatra da je takav nacrt loš u smislu zaštite interesa djece u procesu razvoda, u budućem životu i sudjelovanja roditelja u odgoju i obrazovanju vlastite djece, rekao je Jukić. Dodao je da na posljednjem sastanku šire radne skupine, na kojemu nije bilo polovice članova, nije bilo glasaovnja o prijedlogu zakona, nego je Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike odlučilo da se zakon zbog rokova pusti u javnu raspravu.

Jukić se osvrnuo i na definiciju obitelji iz nacrta prijedloga Obiteljskog zakona koja je izazvala najviše bure u javnosti. Mi u tome nismo sudjelovali ne smatramo da bi to trebalo definirati na taj način. Radi se o svjetonazorskom pitanju, a po ovoj definiciji, koju nismo i nećemo podržati, činjenica je da velika većina nas ne predstavlja obitelj, rekao je Jukić.

Apsurdno je da se institucije upuštaju u definiranje što je to obitelj, a s druge strane ono što je prirodno, legitimno ljudsko pravo - pravo djeteta na oba roditelja i roditelja na aktivnu ulogu u odgoju i odrastanju svoje djece -  toga u Obiteljskom zakonu nažalost nema, rekao je Damir Doroda.

Upitan na kraju je li on novi pravobranitelj za djecu, Hrvoje Jukić odgovorio je kako je on jedan od pet kandidata. Saborski odbor predložit će dva kandidata, a Sabor će predložiti jednog - hoću li to biti ja ili netko drugi, vidjet ćemo, komentirao je.