Boras: Hrvatski studiji i dalje će biti Hrvatski studiji

Prije tri godine od Hrvatskih studija i uprave zagrebačkog Sveučilišta tadašnji ministar Vedran Mornar zatražio je da do 12. prosinca ove godine uklone sve nedostatke u obavljanju visokoškolske djelatnosti. U protivnom, uskratit će im se rad. Sindikati i studenti zabrinuto upozoravaju da se rok približio, a Hrvatski studiji još su daleko od rješavanja nedostataka.

Manje od tri mjeseca ostalo je do postupka reakreditacije Hrvatskih studija, a oni su u još lošijem položaju nego što su bili, tvrde sindikati, jer im ni pravni status nije riješen.
Teško da će se to moći obaviti u zakonskom roku, to je posljedica katastrofalnog postupanja uprave Sveučilišta koja je napravila niz nezakonitih odluka, a onda nije napravila poslove u roku koje je trebala napraviti da bi Hrvatski studiji preživjeli, rekao je Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. 
Pročelnik Hrvatskih studija nije odgovario na upite. Zagrebački rektor Damir Boras kratko je odgovorio SMS-om: Hrvatski studiji i dalje će biti Hrvatski studiji. Sve će biti u roku.

Zbog cijele situacije studenti su zbunjeni. Ukidanje dopusnice za rad Hrvatskih studija studente dovodi u probleme, a radna mjesta profesora u pitanje.

Nastavnici i vanjski suradnici Odsjeka za filozofiju Hrvatskih studija zagrebačkog Sveučilišta ustvrdili su da je učinjena nesaglediva šteta studentima, filozofiji kao struci te ugledu Sveučilišta u Zagrebu nizom protuzakonitih, protustatutarnih i krajnje nekorektnih postupaka Uprave Sveučilišta u Zagrebu prema Hrvatskim studijima kao njegovoj sastavnici, a napose prema tom odsjeku.