Škare-Ožbolt u Temi dana: Vulina pregazilo vrijeme

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić prošloga je tjedna rekao da je imenovanje Srbije kao agresora u Zakonu o hrvatskim braniteljima otvaranje Pandorine kutije. U petak je u Beogradu otkriven spomenik majoru Milanu Tepiću, odgovornom za pogibiju 11 hrvatskih branitelja. Jučer je u Šibeniku srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin Domovinski rat nazvao je građanskim ratom.

O porukama koje dolaze iz Srbije govorilo se u emisiji HRT-a Tema dana. Gosti su bili bivša ministrica Vesna Škare-Ožbolt i ravnatelj Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor.

Gospodina Vulina je stvarno pregazilo vrijeme jer teze o građanskom ratu mogu se čuti samo u Srbiji , ovog puta iz usta jednog ministra u Vladi. Još 2012. godine je Haški sud vrlo jasno u presudi Gotovina-Čermak- Markač donio odluku da se u Hrvatskoj nije dogodio građanski rat nego da se dogodio obrambeni rat koji se vođen prema pravilima međunarodnog ratnog prava. Bilo je nekih pojedinačnih zločina, ali zasigurno je bio obrambeni rat. To je prava istina i povijesna istina kada je riječ o kvalifikacijama. Vulin ne poštuje odluke Haškog suda niti međunarodne pravosudne presude i to je jedan opasan znak. Ako se vlada Srbije ne ogradi od njega moglo bi se smatrati službenim stajalištem Srbije, no oni moraju poštivati pravomoćne presude, rekla je Škare-Ožbolt.

Osude Vulinove izjave u Hrvatskoj stižu sa svih strana.
Govorimo o činjenicama koje možemo argumentirati izvorima. Da srbijanska vlada ozbiljno drži do činjenica takav čovjek ne bi mogao biti ministar s ovakvim izjavama. Ne mislim polemizirati s izjavama jednog ministra - to je razina političke scene , on u znanstvenoj sceni nema što tražiti s ovakvim izjavama jer su one neobjektivne. Članak 426. Međunarodnog suda pravde u presudi o tužbi Hrvatske protiv Srbije vrlo je jasan. Tamo se kaže da su vodstva Srba iz Srbije i Srba iz Hrvatske  odgovorni za pokušaj stvaranja etnički homogene države. Svima onima koji tvrde da je bio građanski rat treba postaviti dva jednostavna pitanja: Jesu li Knin, Vukovar, Glina u Srbiji ili su u Hrvatskoj? I drugo: Što je bio cilj pobune dijela Srba u Hrvatskoj odnosno agresije Srbije i Crne Gore - promjena vlasti ili pripajanje dijela teritorija Hrvatske Srbiji? Ovo što pričaju treba ignorirati, a diplomacija treba reagirati kao što je reagirala danas, rekao je Nazor.