Fimi media: Sanadera uzrujalo svjedočenje Jadranke Kosor

Na ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, HDZ-u i drugima u slučaju Fimi media danas je svjedočila bivša premijerka i bliska Sanaderova suradnica Jadranka Kosor. Svjedočiti su trebali i Jerko Rošin i Mario Zubović, koji su nedolazak opravdali poslovnim obvezama. Na sudu se nisu pojavili ni Luka Bebić i Miomir Žužul.

Jadranka Kosor govorila je o načinu na koji je funkcionirao HDZ. Kazala je da je predsjednik sazivao sastanke Predsjedništva stranke te da su rasprave bile mirne. Kad je riječ o financiranju stranke, Kosor je na sudu rekla da je HDZ, s obzirom na broj zastupnika u Saboru, iz proračuna u vrijeme afere dobio oko 2,3 milijuna kuna. Rekla je da je Mladen Barišić, nakon što je razriješen dužnosti rizničara u stranci, predao novac za koji je rekao da je od donatora. Ustvrdila je da ona taj novac nije vidjela te da bi vjerojatno bila odlučila da se vrati donatorima. Taj je novac na kraju predan DORH-u.

Odgovarajući na pitanje Sanaderove odvjetnice Jadranke Sloković, nije se mogla sjetiti bilo kojeg sastanka na kojem se raspravljalo o bilo kakvu novcu. Na pitanje je li joj bilo sumnjivo što novac nije zaveden u poslovnim knjigama, Kosor je odgovorila: "Ne, bio je drugačiji zakon, zakoni su se mijenjali, tada je bilo moguće davati čak i anonimne donacije". Također je kazala da s Mladenom Bajićem, tadašnjim glavnim državnim odvjetnikom, nije imala kontakte vezano za procese protiv Sanadera. "Rekla sam da mogu nazvati DORH i reći, ali da o tome ne želim ništa čuti", rekla je Kosor."Jedino što sam proslijedila glavnom državnom odvjetniku bio je dokument od mađarskog premijera koji je upozoravao na veze u nekim procesima vezanim uz Podravku. Ja sam taj dokument proslijedila jer sam smatrala da DORH to mora znati. Nisam DORH poticala da nešto radi, ali nikada nisam tražila niti da nešto ne radi", kazala je Kosor.

"Upravo zbog potpisanog sporazuma s Pahorom i Slovenijom u kojem je zbog deblokade hrvatskih pregovora pružena mogućnost Sloveniji da dobije dio hrvatskog teritorija, ja sam reagirao pa sam brisan iz članstva stranke. I ona mi je to rekla na ručku na kojem smo bili. Iznosim primjedbu na teze gospođe Kosor kojima je ona obrazložila svoje djelovanje. To je potpuno iskrivljeno jer je razlog ovakvog njezinog djelovanja i činjenica da je slala svjedoke u Uskok sasvim druge naravi, a ne one koje je iznijela", ustvrdio je Sanader. Kosor je pritom s mjesta za svjedoke odgovarala: "To je laž..". Tvrdnju da mu je Kosor namjestila probleme sa zakonom Sanader je želio potkrijepiti i pitanjem o njenom sastanku s Mladenom Bajićem i ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom na dan kada je Sanader, kao počasni predsjednik koji se nešto ranije udaljio iz aktivne politike, izbrisan iz članstva HDZ-a početkom 2010. Kosor je potvrdila da je taj sastanak sazvan u kasnijem terminu, "jer je logično da glavni državni odvjetnik i ministar unutarnjih poslova imaju mnogo posla", no kazala je da je tema bila suradnja s Haagom. Sanader se pozvao WikiLeaks te ustvrdio kako je "Kosor Bajića poslala u američko veleposlanstvo, kako bi provjerio kako će SAD reagirati ukoliko se protiv njega pokrene postupak".

Uz bivšeg premijera Ivu Sanadera i stranačkog rizničara i šefa carine Mladena Barišića na optuženičkoj klupi u ovom slučaju su i HDZ kao prva stranka optužena za korupciju, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, nekadašnja HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove vlade i HDZ-a Ratko Maček. Svi su na početku ponovljenog suđenja koje je zatražio Vrhovni sud, za razliku od prvog postupka, odbacili optužbe za izvlačenje novca i punjenje "crnog stranačkog fonda" preko marketinške agencije Fimi media.