Suradnja s Rumunjskom - ključni obrana, informatika i turizam

Drugog dana službenog posjeta Rumunjskoj hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Bukureštu je sudjelovala na rumunjsko-hrvatskom gospodarskom forumu, zajedno s domaćinom, predsjednikom Klausom Johanisom. Hrvatska i Rumunjska kao članice EU-a i NATO-a ostvaruju blisku političku suradnju, ali postoji veliki potencijal u gospodarskoj suradnji koji nije dovoljno iskorišten, ocijenili su Grabar-Kitarović i Iohannis.

Na forumu sudjeluje 45 rumunjskih i 22 hrvatske tvrtke, među kojima AD Plastik, Crosco, HS Produkt, Kamgrad, Stražaplastika, Luka Vukovar i IGH. U prvih šest mjeseci ove godine robna razmjena između Hrvatske i Rumunjske iznosila je 157,3 milijuna eura, što je rast od 25 posto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine. Hrvatski izvoz porastao je za 35 posto i iznosio je 71,6 milijuna eura, a uvoz iz Rumunjske iznosio je 85,8 milijuna eura, 20 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je da je pred Hrvatskom i Rumunjskom "još dug put koji moraju prijeći kako bi dostigle gospodarski razvoj i životni standard takozvane stare Europe". "Radujem se stoga što Hrvatska i Rumunjska ostvaruju blisku suradnju i u sklopu Inicijative triju mora, u skladu s našim zajedničkim stajalištima da je čvršćim infrastrukturnim povezivanjem srednje Europe moguće povećati konkurentnost te potaknuti gospodarski rast", kazala je. Poručila da partnerstvo dviju zemalja osobit potencijal ima u područjima obrambene industrije, elektroindustrije, informatičke tehnologije, prometa, infrastrukture i turizma. Pozdravila je uspostavu izravne zračne linije između Zagreba i Bukurešta i sezonskih letova na relaciji Bukurešt - Split.

Klaus Iohannis posebno je naglasio ulogu samih poslovnih ljudi u jačanju gospodarske suradnje, izrazivši nadu da će i ovaj forum tomu pridonijeti. "Često gospodarstvenici sami ostvaruju napredak, čak i kad državne institucije ne uspijevaju ostvariti svoj zadatak uspostavljanja stabilnosti i predvidljivosti gospodarskog okružja, stoga su upravo poduzetnici onaj glavni 'pogon' za razvoj odnosa", zaključio je.Predsjednik HGK Luka Burilović rekao je da ga posebno raduje porast trgovinske razmjene između Hrvatske i Rumunjske u prvih šest mjeseci 2017. "Postoji velik potencijal za unapređenje gospodarskih odnosa te bih svakako istaknuo promet i infrastrukturu, energetiku, informacijsko-komunikacijske tehnologije, obrambenu industriju, brodogradnju, automobilsku industriju, turizam, strateška partnerstva te zajednički nastup na trećim tržištima, rekao je Burilović. Poručio je rumunjskim tvrtkama da su vrata Hrvatske otvorena za suradnju na hrvatskom tržištu, ali i za zajednički nastup na trećim tržištima.

Nakon foruma predsjednica će se sastati s patrijarhom Rumunjske pravoslavne crkve Danielom, a nakon toga odlazi na Bukureštansko sveučilište gdje će održati predavanje i sastati se sa studentima hrvatskog jezika. Također su predviđeni sastanci s predsjednicima gornjeg i donjeg doma rumunjskog parlamenta.