Motiv najkrvavijeg masovnog ubojstva u povijesti SAD-a i dalje nejasan

Među teško ozlijeđenima u oružanom napadu na posjetitelje country- festivala u Las Vegasu i američki je Hrvat Mike Ljubic. Lokalni mediji pišu o njegovu junačkom činu - tijelom je od metaka zaštitio suprugu i tako joj spasio život. Stanje mu je i dalje kritično nakon dvaju operativnih zahvata kojima je podvrgnut. Ljubic je zaposlen u luci u Los Angelesu kao rukovatelj dizalica, a živi u San Pedru, gdje je najbrojnija hrvatska zajednica u Sjedinjenim Državama.
 
Motiv najkrvavijeg masovnog ubojstva u povijesti SAD-a i dalje je nejasan. 64-godišnji Stephen Paddock, kojeg je policija identificirala kao napadača koji nije imao pomagače, nije imao kriminalni dosje. Istražitelji ga za sada ne povezuju s terorističkim ili skupinama koje raspiruju mržnju. Umirovljeni knjigovođa s pilotskom dozvolom živio je u umirovljeničkoj komuni, a susjedi ga opisuju kao tihog i povučenog. Bio je pasionirani kockar i zbog te se strasti preselio u gradić samo sat vožnje udaljen od Las Vegasa

Njegova braća tvrde da je Paddock bio milijunaš koji se obogatio investicijama u nekretnine i opisuju ga kao pažljivog sina koji je financijski pomagao majku. Medije je zaintrigirao podatak da je otac napadača bio serijski pljačkaš banaka koji je zbog bijega iz zatvora sedam godina bio na FBI-evoj listi najtraženijih kriminalaca.

Las Vegas: U pucnjavi najmanje 58 poginulih; SAD odbacuje odgovornost IS-a

Dan nakon masakra Amerika je ujedinjena u boli i molitvi. U bolnicama u Los Angelesu ljudi čekaju u redu satima kako bi donirali krv za više od 500 ozlijeđenih. No, napad otvara staru podjelu u američkom društvu zbog kontrole naoružanja. Neprofitna organizacija Gun Violence Archive objavila je podatak  da je u 2017. u SAD-u od vatrenog oružja smrtno stradalo 11 652 osoba, a masakr u Las Vegasu označavaju kao 273. masovno ubojstvo u ovoj godini. Gun Violence Archive masovnim ubojstvom definira svaki oružani incident u kojem je smrtno stradalo četvero i više ljudi.

Minutom šutnje u Bijeloj kući i zastavama spuštenim na pola koplja odana je počast žrtvama napada u Las Vegasu - jednom od najsmrtonosnijih u posljednjih 25 godina. U obraćanju naciji američki je predsjednik osudio pokolj.
Poginulo je najmanje 59 i ranjeno 527 osoba, a mnoge su u kritičnom stanju. Dobrovoljni darivatelji krvi stoje u redovima zbog povećanih potreba lokalnih bolnica.