Plenković o Kataloniji: Osuđujemo nasilje

U Kataloniji je danas 40 sindikata i udruga pozvalo na opći štrajk. Od  nogometnog kluba Barcelona do zaposlenika katedrale Sagrade Familia, na poziv 40 sindikata i udruga, Katalonija upozorava da je španjolska policija kršila ljudska prava i slobode u pokušaju da spriječi održavanje referenduma o samoodređenju, što je nedopustivo.

U pokušaju španjolske policije da spriječi izjašnjavanje, ozlijeđene su 893 osobe, od kojih četiri teško u nedjelju kada je, prema podacima katalonskih vlasti, glasalo 2,26 milijuna birača (od 5,3 milijuna s pravom glasa) i njih 90 posto se izjasnilo za neovisnost.

Na događaje u Kataloniji osvrnuo se i premijer Andrej Plenković.

Naravno da nam je žao i da osuđujemo nasilje, mislimo da nije dobro da kod bilo kakvih izjašnjavanja dolazi do fizičke prisile, to je ono što je loše. Također smo svjesni postojećih ustavnih okvira koji postoje u španjolskom ustavu, mislim da je ministarstvo bilo dovoljno artikulirano. Pratim naravno cijelu raspravu, ali i druge zemlje kako se očituju, odnosno koje formulacije koriste, kazao je. 

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova jučer je pozvalo na smirivanje situacije nakon nedjeljnog referenduma o neovisnosti u Kataloniji te, smatrajući to unutarnjim pitanjem Španjolske, izrazilo zabrinutost nasiljem i uputilo na dijalog kojim bi se pronašlo mirno rješenje problema.