Putin najavio posjet Grabar-Kitarović Rusiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je, prigodom primanja vjerodajnica 20 novih veleposlanika u Rusiji, među kojima i hrvatskog Tončija Stanišića, da će predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sredinom mjeseca posjetiti Rusiju, javila je novinska agencija TASS.

Putin očekuje da ćetom prigodom biti postignuti sporazumi u političkom, ekonomskom i humanitarnom području, uključujući rješavanje pitanja vezanih za otvaranje ruskog znanstvenog i kulturnog centra u Zagrebu.

Ruski predsjednik također je dodao da se ove godine obilježava 25. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa s Hrvatskom.

U svibnju ove godine Moskvu je posjetio bivši ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier. On je bio prvi hrvatski šef diplomacije koji je posjetio Rusiju nakon 11 godina. Ocijenjeno je da je taj posjet početak nove faze u odnosima između dviju zemalja. Stierov domaćin, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, izjavio je tom prigodom da se politički dijalog dinamično razvija i da se radi na jačanju odnosa dviju država. Dvije zemlje žele dodatno potaknuti razvoj suradnje, posebice na gospodarskom planu, kazali su.