RH odbacila navode iz prosvjeda i priopćenja MVP-a Republike Srbije

Privremeni otpravnik poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu odbio je navode iz prosvjeda srbijanske strane povodom otkrivanja spomenika majoru JNA Milanu Tepiću u Beogradu.

Na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije otpravnik poslova pozvan je kao odgovor na reakcije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. 

Ovom prigodom također su ponovljene već više puta javno iznesene ocjene srbijanskih dužnosnika o Republici Hrvatskoj koje Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH u cijelosti odbacuje kao neprihvatljive, jednostrane i tendenciozne, a nadasve proizvoljne i zlonamjerne. Izneseni navodi nastavljaju se na jučerašnje krajnje neprimjerene i neuobičajene u međunarodnoj komunikaciji te uvredljive izjave prvog potpredsjednika Vlade RS i ministra vanjskih poslova Ivice Dačića. Republika Hrvatska nastoji s Republikom Srbijom graditi i razvijati dobre odnose u duhu dobrosusjedstva i iskrene regionalne suradnje pri čemu od naših susjeda očekujemo isti pristup za koji se i sami zalažemo, a to je konstruktivnost, spremnost na dijalog i dobru volju za rješavanje svih pitanja u europskom duhu. U tom smislu pozivamo institucije i dužnosnike Republike Srbije da se u svojoj retorici i odlukama suzdrže od postupaka, koji su u suprotnosti s načelima dobrosusjedskih odnosa te da se okrenemo rješavanju otvorenih pitanja između dvije zemlje, navodi se u priopćenju.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH izrazilo je jučer oštar prosvjed veleposlanici Republike Srbije u Zagrebu Miri Nikolić povodom prošlotjednog otkrivanja spomenika Milanu Tepiću, majoru JNA koji je 1991. raznio skladište oružja u Bjelovaru, priopćeno je iz ministarstva.
Srbijanski ministar Dačić izjavio je kako prosvjed Hrvatske djeluje besmisleno, tragikomično i suludo, dodavši da će njegovo ministarstvo hrvatskom veleposlanstvu poslati demarš, prenosi Tanjug.