Jurišić: Hrvatsko-ruski odnosi vraćaju se u normalne političke vode

Profesorica Jelena Jurišić s Odsjeka za komunikologiju na Hrvatskim studijima i dugogodišnja dopisnica iz Moskve izjavila je za HRT-ov Dnevnik 3 da se odnosi Hrvatske i Rusije normaliziraju. Nakon sedam godina stanke vraćaju se u normalnu kolotečinu.

Posjet predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Rusiji razmatrala bih u kontekstu vraćanja odnosa u neke normalne političke vode. U tom smislu treba razmatrati i jedan od sporazuma koji će biti potpisan - o susretima između predstavnika dviju državaOd 2010. godine nisu postojali normalni kontakti. Neki početak svega je posjet bivšeg ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera. Nastavak i ohrabrenje za dalje trebao bi biti trodnevni posjet predsjednice RH, kazala je profesorica Jurišić.

Međuvladina hrvatsko-ruska komisija održana je nakon mnogo godina. Glavni rezultat toga je samo održavanje komisije. Nakon nešto malo više od sedam godina održan je sastanak međuvladinog povjerenstva za gospodarsku, trgovinsku, kulturnu i znanstveno-tehničku suradnju. Ono što je najzvučnije jeste izjava predstavnika Croduxa koji je najavio skoro potpisivanje sporazuma sa Zarubežnjeftom (vlasnik rafinerije u Bosanskom Brodu) o izgradnji kraka kojim bi se dostavljao plin u tu rafineriju nakon čega bi ona trebala preći na rad plinom, izjavila je Jurišić.

Na pitanje kako Rusija gleda na hrvatske vojnike koji će uskoro biti raspoređeni na istočnim granicama NATO-a, Jurišić je kazala da Rusija na to ne gleda odvojeno, već općenito na vojnike NATO-a. Smatraju da je to na neki način bespotrebno. Najava te akcije koja je bila lani, ponukala je i njih da rade neke vojne vježbe u tom dijelu, pa i da pojačaju svoju prisutnost

Sankcije su jedno od pitanja koje negativno utječu na odnose Hrvatske i Rusije. Znamo da u gospodarskim odnosima one previše i ne utječu, odnosno one su se dotaknule poljoprivrednih proizvoda, prvenstveno izvoza mandarina s neretvanskog područja. No ipak većinu u našoj gospodarskoj razmjeni čine energenti, a oni nisu pod sankcijama

Nakon 25 godina od uspostave hrvatsko-ruskih odnosa može se reći da su oni bili u usponima i padovima, pri čemu Hrvatska nije igrala ulogu onoga koji gura odnose. Sedam proteklih godina je praktički bilo pasivno, a i s ruske strane, izjavila je između ostalog Jurišić za Dnevnik 3.