Trump se u Portoriku susreo s žrtvama uragana Maria

Američki predsjednik Donald Trump posjetio je Portoriko, želeći uvjeriti stanovnike, koji se još nose s posljedicama razornog uragana Maria, da će im pomoći u oporavku.

Trump, koji se u proteklih šest tjedana nosio s posljedicama uragana Harvey, Irma i Maria, pohvalio je dosadašnju federalnu pomoć Portoriku, no na konferenciji za novinare održanoj na tom otoku istaknuo je da se zbog prirodnih katastrofa stvara prevelik pritisak na američki proračun.
Građani Portorika, grozno mi je što vam to moram reći, ali malo ste premašili naš proračun, potrošili smo mnogo novca na vas, poručio je predsjednik, dodavši kako je to u redu jer su spasili mnogo života.

Tijekom posjeta Portoriku Trumpu je mogao iskazati solidarnost sa žrtvama uragana. Stanovnici se i dalje svakodnevno bore kako bi osigurali osnovne potrepštine. Otkrio je da im njegova vlada planira pomoći nakon Marije, najrazornijeg uragana u posljednjih 90 godina.

Predsjednik i prva dama sastali su se sa žrtvama katastrofe u gradu Guaynabou. Prošetali su ulicama i razgovarali s nekoliko obitelji čiji su domovi uništeni.

Gospodarstvo Portorika, američkog teritorija s oko 3,4 milijuna stanovnika, već je prije uragana bilo u recesiji, a vlada je u svibnju prijavila bankrot. Oluja je uništila elektroenergetsku mrežu, manje od polovine stanovnika ima pristup vodi. Američka vlada otoku je dala više od 20,5 milijuna dolara za saniranje posljedica katastrofe, a u pripremi je i zahtjev Kongresu da se Portoriku i drugim područjima pogođenima prirodnim katastrofama dodijeli 13 milijardi dolara, tvrde izvori iz Kongresa.