Pavić: Do 1. studenoga gotov temeljni kolektivni ugovor

U radijskoj emisiji "A sada Vlada" urednice Mirjane Grahovac gostovao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. Govorio je o pregovorima sa sindikatima državnih i javnih službi, o tome kako će se riješiti pitanje dodatka na mirovinu za osiguranike drugog stupa te o projektima za zapošljavanje, posebice mladih.

Vezano za današnje pregovore sa sindikatima državnih službi, ministar je rekao da pregovori idu svojom dinamikom i vjeruje da će ih završiti na vrijeme. Kazao je da će dio pregovora ostati između Vlade i sindikata, dok se ne usuglase. Dodao je kako se pregovara u dobroj vjeri i volji i pregovori kvalitetno i dobro napreduju. Vjeruje da će se do 1. studenoga usuglasiti i postići dogovor te da su obje strane dovoljno odgovorne da će ubrzasti dinamiku, ako je potrebno, da sve završe na vrijeme.

Što se tiče pregovora sa sindikatima javnih službi, gdje je oko 180.000 zaposlenih, ministar Pavić rekao je da je riješena reprezentativnost, a sljedeći tjedan počinju pregovori i s njima. Kazao je da se maksimalno angažirao kako bi se i to ubrzalo. Vjeruje da će u idućih mjesec dana i ti pregovori završiti.

Sindikati javnih službi najavili su da će u pregovorima tražiti povećanje plaće od 15%, a ministar kaže da bi tematiku pregovora ostavio - za pregovore. Istaknuo je da je dva puta po 2% dignuta plaća u javnim službama, što je ulaganje više od 2,2 mlrd. kn dodatnog opterećenja na proračun u idućoj godini.

Sindikati javnih službi traže povišicu od 15% i tvrde da je to vraćanje na razinu iz 2008., prije izbijanja krize. Kažu da im je to glavni cilj u pregovorima. Ministar je pručio da pregovore treba ostaviti pregovaračkim odborima i sljedećem tjednu - korektno je pregovarati bez medija, bez povišenih tonova. Temeljni kolektivni ugovor trebao bi biti završen do 1. studenoga i tada počinju pregovori o granskom kolektivnom ugovoru, koji treba biti sklopljen do 1. prosinca.


Mirovine, dodatak na mirovine, dramatičan pad mirovina - kako će ministarstvo to riješiti

Ministar kaže da je riječ o generacijama '62. i mlađe koje bi u prijevremenu mirovinu mogle ići - žene 2019., muškarci 2022. "Ovdje se radi samo o onima koji imaju beneficirani radni staž i takvih je vrlo malo, ove godine 10-ak, sljedeće godine 20-ak, no neovisno što ih je malo, Vlada je odgovorna i traži rješenje i za njih, ali i za sve koji dolaze", rekao je.

Izračuni se rade, kazao je Pavić, kako koja generacija odlazi u mirovinu. Ne žele ishitrena i paušalna rješenja jer je riječ o ljudima koji djelomično primaju mirovinu iz I. stupa, djelomično iz II., koji je uveden 2002. i on se za te ljude nije stigao kapitalizirati u velikoj mjeri, stoga postoji zaštitni dodatak od 27%.

"Tražimo cjelovito rješenje, koje ćemo uskoro iznijeti, vjerujem i prije kraja godine. Riješit ćemo probleme u sustavu, neće nitko biti zakinut, ali ne želimo nove nepravilnosti", istaknuo je ministar Pavić.


Problem zaposlenosti i nezaposlenosti

Koju god metodologiju gledamo, imamo u odnosu na prije dvije godine 43.000-50.000 više zaposlenih, u odnosu na prošlu godinu imamo 26.000 više zaposlenih. Ministar je rekao da imamo rekordno nisu nezaposlenost, a Vlada je svjesna pitanja iseljavanja mladih, ali je svjesna i da na Zavodu za zapošljavanje svaki dan oglase između 15.000 i 17.000 radnih mjesta koja se kontinuirno ne popunjavaju. "Postoje radna mjesta za koja ne možemo osigurati radnu snagu i poslodavci dolaze sa zahtjevima da im se omogući uvoz radne snage jer oni ne mogu naći adekvarnu radnu snagu", kazao je ministar.

Dodao je da je najveći problem u građevinarstvu, u problemima je i turizam. Smatra da dugoročno treba uskladiti sustav obrazovanja s potrebama tržišta rada. Mi obrazujemo ljude za nepostojeća zanimanja i znanja koja ne trebaju poslodavcima. Upravo je ministrica Divjak istaknula da je reforma strukovnog obrazovanja jedna od ključnih reformi.


Turistička sezona 2018.

Velik je pritisak već sada na Vladu, poslodavci traže oko 40.000 domaćih radnika za sljedeću sezonu. Već smo započeli s prekvalifikacijama i obrazovanjem za sljedeću godinu. Ministar poziva sve koji žele raditi u turizmu, a nemaju znanja u tom sektoru, da se obrate Zavodu za zapošljavanje u svome gradu i uputit će ih na prekvalifikaciju. Isto će se učiniti za građevinarstvo i brodogradnju.