Johnson: Pretvorit ćemo Sirt u Dubai kad uklone tijela sradalih

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson u utorak je rekao kako bi Libija mogla postati novi Dubai samo kad bi uklonila tijela sradalih. To je posljednji u nizu gafova tog britanskog političara.

Johnson, koji je neke od britanskih saveznika uvrijedio neprimjerenim komentarima, rekao je Konzervativnoj stranci da bi libijski grad Sirt uz britanska ulaganja mogao postati novi Dubai ako se riješi tijela sradalih. "Imaju briljantnu viziju da Sirt, uz pomoć lokalnih vlasti, pretvore u novi Dubai. Jedino moraju ukloniti tijela stradalih i doći ćemo tamo", kazao je Johnson. Neki aktivisti iz stranke premijerke Therese May nasmijali su se na te riječi prije nego što je predsjedatelj skupa promijenio temu riječima: "Sljedeće pitanje".

Britanija i Francuska predvodile su napade kojima je 2011. s vlasti srušen Moamer Gadafi. Zemlja je tada potonula u kaos, tisuće ljudi su stradale. Islamska država osvojila je Sirt početkom 2015., pretvorila ga u svoje najvažnije uporište izvan Bliskog istoka te privukla mnogobrojne strane borce u grad. Sirt je poslije očišćen od militanata.

Britanski veleposlanik u Mjanmaru ove je godine morao prekinuti Johnsona dok je pokušavao recitirati nostalgičnu kolonijalnu pjesmu Rudyarda Kiplinga tijekom posjeta jednoj od najpoznatijih budističkih znamenitosti u zemlji.