Stanka u Saboru zbog Alojza Tomaševića

Slučaj HDZ-ova župana Alojza Tomaševića bio je razlog što je oporba tražila stanku u Saboru.  Požeško-slavonski župan priveden je, podsjetimo, zbog obiteljskog nasilja. Da se oporbu pita, javila je HRT-ova izvjestiteljica Tatjana Munižaba koja je danas pratila raspravu, ne bi se tu imalo što mnogo pričati. Promptna ostavka i doživotno političko umirovljenje jedino je rješenje, prema oporbi, za dužnosnike poput župana Tomaševića, sve ostalo prepuštaju pravosuđu. 

Oporba, predvođena ovaj put Mostom, iskoristila je situaciju da podsjeti na neke događaje iz bliske prošlosti - počeli su od saborskog kolege, HDZ-ova zastupnika Franje Lucića, koji je osumnjičen za podmićivanje novinara Drage Hedla.

Tomislav Panenić u ime Mosta zatražio je stanku vezano za aktualnu političku situaciju, prokomentiravši dnevne novine koje na naslovnicama donose priču o Tomaševiću.

Njegova surpuga zatražila je liječničku pomoć, a po izjavama njegovih kolega, izgleda kao da se dignuo radijator i udario par puta, kazao je. I premijer, koji je inače protiv telefonskih sjednica, održao je jednu jučer i raspustio županijski odbor, dodao je. Spomenuo je i e-mail koji je Tomaševićeva supruga poslala premijeru, a za koji tvrdi da je u njemu Plenkovića upozorila na nasilan karakter svoga supruga, kazavši da se taj e-mail nije mogao zagubiti. I što imamo sada? Čelništvo HDZ-a u Požeško-slavonskoj županiji čine nasilnici, a s druge strane imamo i našeg saborskog zastupnika, kolegu, koji podmićuje novinare. Ja bih rekao da je situacija alarmantna, rekao je Panenić. Pozvao je Plenkovića da"zatraži od tajnice da napiše rješenje i razriješi tu situaciju".

U Saboru je danas predano ukupno šest zahtjeva za stanku.

Davor Bernardić u ime SDP-a zatražio je stanku zbog godišnjeg izvješća Vlade RH i upozorio da nema niti jednog razloga da se ne osnuje istražno povjerenstvo za Agrokor.

Pozvao je premijera da u Saboru podnese izvješće o radu Vlade koje se, tvrdi, obično podnosi na početku jesenskog zajedanja. Pozivam Plenkovića da dođe i podnese izvješće o radu Vlade i odgovori na pitanja zašto osobno protivi osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor, kakva je njegova veza s piscima lex Agrokora, kako je moguće da premijer može utjecati na pravosudne organe i policiju, kazao je Bernardić osvrnuvši se pitom i na tvrdnje Mostova Vlahe Orepića da je Plenković tražio da se Ivica Todorić ne hapsi prije lokalnih izbora.

Smatra da premijer mora odgovoriti na ta pitanja , kao i da treba osnovati istražno povjerenstvo za Agrokor. Umjesto toga, Plenković kao dnevni komentator komentira dnevno političko zbivanja u zemlji i bježi od rješavanja stvarnih problema, rekao je Bernardić i ocijenio: Ovo je Vlada bez i jednog jedinog rezultata.

Podsjetio je  pritom na iseljavanje mladih, zaustavljenu obrazovnu reformu, prijedlog obiteljskog zakona, poskupljenje struje, priče o ustašama i partizanima, ali i na verbalno i fizičko nasilje.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odgovorio mu je da će izvješće o radu Vlade doći na red u iduća dva tjedna.

Goran Aleksić u ime kluba Živog zida i Snage zatražio je stanku da bi govorio o važnosti potrošača u Europskoj uniji i Hrvatskoj.

Silvano Hrelja u ime Glasa i Hrvatske stranke umirovljenika pokušao je objasniti problematiku dodatka na mirovine od 27 posto.

Željko Glasnović zatažio je stanku kako bi govorio o totalitarnim režimima.

I HDZ-ovac Željko Reiner zatražio je stanku zbog aktualne političke situacije u državi. U ime Kluba zastupnika HDZ-a naglasio je da nitko nikada ne može opravdati obiteljsko nasilje niti nasilje bilo kakve vrste. Onaj tko počini obiteljsko nasilje mora biti sankcioniran i jasno je da mora otići s visokih dužnosti na kojima se nalaze, naglasio je. Reiner je također mišljenja da o tome ne treba raspravljati u Saboru već da to treba sankcionirati, a svaka politička stranka postupati unutar sebe.