Odgođen Vučićev posjet: RH i Srbija ne moraju biti prijatelji, ali moraju surađivati

Službeni posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Zagrebu odgođen je, priopćeno je s Pantovčaka. Prema prethodnim najavama, Vučić je Zagreb trebao posjetiti u studenome, najkasnije u prosincu ove godine.

Da je posjet odgođen, potvrđeno je i u Beogradu. "Srbijanski predsjednik neće tako skoro u Zagreb", rekli su iz Vučićeva kabineta za srbijanski Blic. I srbijanski mediji javljaju da se posjet neće dogoditi ove godine. "Uredi hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Vučića u stalnom su kontaktu, ali za sada nije poznat datum kada će doći do službenog posjeta srbijanskog predsjednika", objavile su beogradske Večernje novosti.

Pantovčak: RH i Srbija ne moraju biti prijatelji, ali
moraju surađivati

"Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović procijenila je kako u ovom trenutku ne postoje preduvjeti za ostvarenje posjeta Aleksandra Vučića Hrvatskoj čija je realizacija bila planirana do kraja ove godine", priopćeno je s Pantovčaka. Dolazak Vučića je odgođen "jer najnoviji razvoj događaja i ozračje ne pridonose izgradnji međusobnog povjerenja". Predsjednica naglašava da je više puta istaknula kako ne postoji alternativa dijalogu u odnosima sa svim susjedima, uključujući i Srbiju, te kako su se potpisivanjem Subotičke deklaracije počeli stvarati preduvjeti za rješavanje otvorenih pitanja. U skladu s tim započeti su razgovori o Vučićevu posjetu. Poziv da posjeti Hrvatsku upućen mu je s ciljem daljnje normalizacije odnosa i izgradnje međusobnog povjerenja. "Glavni cilj posjeta srbijanskog predsjednika, kad do njega dođe, mora biti pozitivan iskorak u rješavanju otvorenih pitanja i pridonijeti poboljšanju odnosa dviju država, koje ne moraju biti prijateljske, no moraju surađivati radi vlastite budućnosti i stabilnosti jugoistočne Europe", stoji u priopćenju.

Odgodu Vučićeva posjeta komentirao je premijer Andrej Plenković nakon konferencije "Hrvatska kakvu trebamo - poljoprivreda za 21. stoljeće". "Predsjednik Vučić trebao je doći ovdje na poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Uvijek su takvi posjeti osjetljivi. Oni trebaju doći u pravom trenutku. Čini mi se da nakon ovakvih izjava i komentara koje smo čuli od članova Vlade Republike Srbije taj trenutak treba pričekati još neko vrijeme", kazao je Plenković.

"Odgovornost za odgodu posjeta je na srbijanskoj strani, budući da izjave vrha Srbije nisu išle u smjeru poboljšanja odnosa dviju zemalja. Žao mi je i nikako ne mogu prihvatiti teze srpske strane o relativizaciji srpske agresije na Hrvatsku iz devedesetih", izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. "Bilo kakav pokušaj da se velikosrpska agresija proglašava građanskim ratom za RH nije prihvatljiv. Želimo graditi odnose sa svim zemljama, ali temelj za to su povijesna istina i činjenice. Neprihvatljivo je da visoki dužnosnici srbijanske vlade čine takve korake koji narušavaju kvalitetu odnosa između naših dviju zemalja", dodao je Jandroković.

Podsjetimo, srbijanska vlada i vojni vrh sponzorirali su podizanje spomenika majoru JNA Milanu Tepiću, nakon čega su slijedile izjave srbijanskog ministra obrane Aleksandara Vulina da se u Hrvatskoj vodio građanski rat, a ne velikosrpska agresija.

Hrvatska je u cijelosti odbila navode iz prosvjeda srbijanske strane u povodu otkrivanja spomenika Tepiću. Naime, srbijansko ministarstvo vanjskih poslova prosvjedovalo je zbog reakcija Zagreba na podizanje spomenika u Beogradu. "Ocjene srbijanskih dužnosnika o Hrvatskoj su neprihvatljive, jednostrane, tendenciozne, a nadasve proizvoljne i zlonamjerne", navode iz našeg Ministarstva vanjskih i europskih poslova. "Pozivamo institucije i dužnosnike Republike Srbije da se u svojoj retorici i odlukama suzdrže od postupaka koji su u suprotnosti s načelima dobrosusjedskih odnosa te da se okrenemo rješavanju otvorenih pitanja između dviju zemalja", stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić kazao je da nije dobro što se želja za dobrosusjedskim odnosima ne realizira u političkim aktivnostima i što je    posjet odgođen. Ali ne možemo samo prijeći preko uvreda i laži o srpskom narodu koje se čuju u Hrvatskoj. Kazao je i da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ne bi išao u posjet protokolarnog karaktera, nego kako bi rješavao probleme.

Na novinarsko pitanje osjeća li se odgovornim za odgađanjem Vučićeva posjeta zbog rječnika kojim se koristi, Dačić je kazao: Ministar sam vanjskih poslova Srbije - nisam na izboru za miss svijeta pa da želim mir u svijetu, a nisam ni mislilac s Tibeta koji treba govoriti o svjetskim problemima.