Gostovanje broja 6387 s Golog otoka

Prošlog tjedna u Zagrebu promovirana je knjiga "Ja sam 6387" autora Jakoslava Rojnice. To je samo početak niza predstavljanja po hrvatskim gradovima, možda i prijevoda na engleski jezik.

Jakoslav Rojnica, čovjek koji je na Golom otoku bio "tek broj" 6387, gostovao je u emisiji HRT-a Studio 4.

Uhićen sam 25. svibnja 1978., na tadašnji Dan mladosti u Studentskom domu na Savi i odveli su me u Petrinjsku, Đorđićevu pa u Svetošimunskoj. Tada si mogao biti uhićen iz banalnih razloga. Postojao je članak u kaznenom zakonu za verbalni delikt i mogli ste biti osuđeni samo zato što ste nešto rekli ili dali na čitanje. Ja sam dao na čitanje iseljenički emigrantski list Nova Hrvatska. Istraga je bila vrlo teška. Tukli su me, mogli su me držati tri dana. Kad su vidjeli da me ne mogu natjerati na priznanje, zatvorili su me na 30 dana zbog toga što sam bio ilegalac u studentskom domu. Te dane su iskoristili za daljnju istragu protiv mene koja je bila gora nego boravak na Golom otoku, rekao je.

Rojnica je na kraju osuđen na tri godine. Neki od njegovih mučitelja i dandanas su živi. U knjizi im je izmijenio imena i neće ih tužiti. Knjigu je napisao kako bi napisao istinu o komunističkom režimu u Jugoslaviji te da se dozna kako su završavali ljudi koji su drugačije mislili.

Doznajte, među ostalim, kako je izgledao dan u logoru na Golom otoku.