Ivanec ostao bez hitne, građani se bune

Promjene u Mreži hitne medicine donesene još 2011. godine, čini se, među zadnjima su zahvatile Ivanec. S prvim danom listopada, nema više 24-satne prisutnosti medicinske sestre ili tehničara, što je bio svojevrsni nadstandard u odnosu na sve ostale ispostave diljem zemlje. 

Tim Hitne medicinske službe u Ivancu na raspolaganju je Ivančanima kao i mještanima okolnih naselja 24 sata 365 dana u godini. Izlaze na poziv, no tada u ambulanti više nema sestre ili tehničara. To je, ističu iz Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, jedina promjena u mreži Hitne službe.

No što kada je tim na terenu, a ambulanta prazna? Pacijent tada pritiskom na portafon izravno kontaktira Hitnu službu u Varaždinu. Dispečer upućuje pacijenta ili liječniku u tamošnjem domu zdravlja ili odmah šalje najbliži od pet hitnih timova iz bilo kojeg dijela Varaždinske županije.

Mještani su nezadovoljni, no ne samo oni. Ivanečki je gradonačelnik uputio prosvjedno pismo ministru. Smatra da su građanima uskraćena njihova prava. Promjena ipak ostaje jer je riječ o usklađivanju mreže izvanbolničke hitne službe kakva je organizirana u cijeloj Hrvatskoj.