Hrvatska važna logistička baza za tranzit američkog oružja?

Ministar obrane Damir Krstičević nakon konferencije s njemačkom ministricom vanjskih poslova Ursulom von der Leyen upitan je i o medijskim napisima o vojnim pošiljkama Pentagona prema Bliskom istoku preko krčke zračne luke.

Naime, portal Balkan Insight jučer je objavio priču da je Krk postao "neslužbena, ali važna logistička baza Pentagona za pošiljku oružja na Bliski istok, što vjerojatno uključuje i oružje za sirijske ustanike". Portal tvrdi da je od travnja identificirano deset letova Pentagonovih prijevoznika između Rijeke i američke vojne baze u Kataru, a posljednji među njima 25. rujna.

Transformacija Zračne luke Rijeka u tranzitnu točku za američko oružje dogodila se nakon što su Sjedinjene Države to prestale činiti preko vojnih baza u Njemačkoj, tvrdi se na Balkan Insightu. "Znate da su Sjedinjene Države naš ključni partner i saveznik, te da su nam jako puno pomogle u cijelom procesu ulaska u NATO savez i EU", odgovorio je Krstičević.

"Mi kao Hrvatska surađujemo s našim prijateljima i saveznicima. Znate i da sam prije par mjeseci bio u Pentagonu gdje sam razgovarao s američkim ministrom obrane Jimom Mattisom. "Vidite da je tu danas ministrica Njemačke, a ranije Poljske, Izraela i Švedske. Dakle surađujemo s partnerima u okvirima partnerstva", naglasio je ministar, istaknuvši kako se kroz tu suradnju koristi hrvatska infrastuktura "po svim međunarodnim sporazumima i programima".

Prema pisanju Balkanske mreže istraživačkog izvještavanja (BIRN) koji vodi spomenuti portal, Pentagon je u prosincu 2016. odlučio prestati prevoziti oružje preko Njemačke jer je Berlin postao "veoma osjetljiv" oko tog pitanja. Krstičević nije htio komentirati zašto je Njemačka odbila taj posao koji je potom preuzela Hrvatska, poručivši novinarima kako su to trebali pitati njemačku ministricu, no zbog ograničenog vremena tiskovne konferencije ta prilika nije postojala.

Ivica Nekić, predsjednik državne Agencije Alan koja je, između ostalog, zadužena za uvoz i izvoz hrvatskog naoružanja, poručio je da je riječ o normalnom poslovanju, pogotovo zbog toga što je Hrvatska smještena na svim prometnim koridorima. "Uvjeravam vas da te robe putuju po svim hrvatskim i međunarodnim zakonima, imaju sve dozvole i idu tamo gdje po međunarodnim zakonima smiju ići", rekao je Nekić.

Odbio je navode da je riječ o pošiljkama Siriji, te je istaknuo da su te tvrdnje neutemeljene i ne stoje. "Ne samo Amerikanci, svi naši NATO partneri, a i zemlje koje nisu u tom savezu, voze kroz Hrvatsku, a to se događalo i prije", kazao je. "Sve što se radi, radi se po zakonu, a sve pretpostavke koje se mogu pročitati ne stoje", zaključio je Nekić.