Hrvatska se priprema za Schengen, Božinović otkrio datume

Ulazak Hrvatske u schengensku zonu bio je glavna tema sastanka ministra Davora Božinovića i povjerenika europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisa Avramopoulosa.

Božinović je potvrdio kako će Hrvatska učiniti sve da se ispune preostali uvjeti i da do kraja iduće godine bude potpuno tehnički spremna za donošenje odgovarajuće političke odluke. "Složili smo se kako bi ta odluka bila dobra da se donese prije isteka mandata ove komisije koji, kako znate, istječe u svibnju 2019.", rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Želim izraziti zahvalnost na suradnji i još jednom ponoviti što sam rekao na početku - nismo previše udaljeni od dana kada ćemo zajedno proslaviti ulazak Hrvatske u schengensku zonu", kazao je povjerenik Europske komisije za migracije Dimitris Avramopoulos.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković s povjerenikom Europske komisije Avramopoulosom

Premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima razgovarao je s povjerenikom Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisom Avramopoulosom koji je pohvalio velik napredak Hrvatske u ispunjavanju kriterija za ulazak u Schengen, priopćeno je iz Vlade.

Pristupanje Schengenu jedan je od glavnih prioriteta vlade kao i snažnije pozicioniranje Hrvatske unutar Europske unije, kazao je Plenković. Povjerenik Avramopoulos pohvalio je veliki napredak Hrvatske u ispunjavanju kriterija za ulazak u Schengen.

Europska unija suočena je s brojnim izazovima poput izbjegličke i migracijske krize, ali to ne smije ugroziti slobodu kretanja, koja je jedno od najvećih postignuća Unije, rekao je hrvatski premijer.

S povjerenikom Avramopoulosom razgovarao je i o suradnji država članica u području sigurnosti u kontekstu aktualnih globalnih zbivanja i sigurnosnih izazova. Stoga je posebno važno nastaviti jačati nadzor vanjskih granica Europske unije, kazali su, prema priopćenju.