Mostovi zastupnici: Ne prihvatiti izvješće HERA-e

Mostovi zastupnici obrušili su se na Godišnje izvješće o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), poručujući da ga ne treba prihvatiti, da je situacija u hrvatskoj energetici loša i da je za to HERA "ozbiljno" odgovorna.

Situacija u enegetici je loša, tu postoji vaša ozbiljna odgovornost, smaram da niste opravdali naziv neovisnog, stručnog regulatora koji je zakonom obvezan raditi u interesu Hrvatske, rekao je Slaven Dobrović (Most) predsjedniku Upravnog vijeća HERA-e Tomislavu Jurekoviću.

HERA je, kaže, radila vrlo malo ili ništa od toga, dakle na štetu građana, a na korist pojedincima, pa se nada da će nadležne institucije poraditi na tom pitanju.

Dobrović HERA-i zamjera da u izvješću ne spominje cijenu kilovat sata topline, iako u mnogim mjestima građani plaćaju visoke troškove za grijanje. Tvrdite da štitite potrošače, no kad vam se ukazuje na nelogičnosti proglašujete se nenadležnim, a primjer za to je ugradnja mjerila, odnosno brojila potrošnje energije, rekao je Dobrović.

Izvješće treba odbaciti i svatko tko tako ne postupi štiti kriminal koji se događa u HERA-i i hrvatskoj energetici, poručuje Nikola Grmoja (Most). Miro Bulj (Most) tvrdi da će zbog subvencija za vjetroelektrane struja u Dalamaciji biti skuplja za sto kuna mjesečno. Zanimljivo je kome su sve na silvestrovsku noć dijeljeni poticaji, poglavito za vjetar, kaže Bulj i spominje firme bivših direktora HEP-a i pomoćnike ministra Ivana Vrdoljaka.

Podršku Izvješću najavljuju vladajući HNS i HDZ, ali i SDP. Darko Horvat (HDZ) kaže da je izvješće metodološki korektno sastavljeno. HERA radi u okviru zakona i pravila, odgovara Stjepan Čuraj (HNS) na opaske o vjetroelekranama.
Ne možete ovo podržati, poručuje SDP-u Bulj, a Gordan Maras (SDP) uzvraća da nikakvo SDP-ovo glasovanje neće prekinuti, odnosno promijeniti stanje u energetici. Osim toga, Most je dva puta doveo HDZ na vlast, podsjeća ga Maras.

Sabor je večeras raspravljao i o radu Probacijske službe u prošloj godini. Po riječima Vladina predstavnika Služba je ostvarila odlične rezultate.