"Mi unaprijeđujemo zakone kako bi čelnike učinili još teže smjenjivima"

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević nakon privođenja zbog obiteljskog nasilja oglasio se priopćenjem i odbacio optužbe koje je na njegov račun iznijela supruga. Odgovorno i s punom čašću tvrdi da, usprkos bračnim problemima, nije udario suprugu. I dok se čeka istražni i eventualni sudski epilog, slučaj Tomašević ponovno otvara pitanje valjanosti pojedinih rješenja zakona o lokalnoj samoupravi.

O tome su u Studiju 4 govorili stručnjak za upravno pravo Ivan Koprić i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

"Obiteljsko nasilje je neopravdivo i nedopušteno. Treba vidjeti je li u slučaju kolege Tomaševića bilo obiteljskog nasilja. Naravno, ako je bilo, on za to mora odgovarati. No postoje državna tijela koja će utvrditi što je prava istina", rekao je Nikola Dobroslavić.

Na pitanje jesu li župani koji se ogriješe o zakon nedodirljivi na svojoj funkciji, stručnjak za upravno pravo Ivan Koprić kazao je kako su u istoj poziciji svi lokalni čelnici, načelnici i gradonačelnici, a riječ je o 576 ljudi.

"Mi unaprjeđujemo, pod navodnicima, zakonska rješenja kako bi izvršne čelnike učinili još teže smjenjivima. Usprkos tome što u praksi takvih slučajeva nema puno. Ovako zapravo nitko ne može intervenirati, sve je prepušteno u osnovi samome županu. On može dati ostavku. Trebali bismo uzeti u obzir poziciju žene koja je u strašnoj situaciji. Dakle, naspram sebe ima župana, ima jedan cijeli aparat, ima političku stranku", kazao je Koprić.

Župan Nikola Dobroslavić je oponirao i rekao da se ne osjeća nedodirljivo. "Ovo rješenje je želja zakonodavca da se čelnici lokalne i regionalne samouprave biraju izravno. To je praksa u naprednim demokracijama u Europi. Slijedom toga, ako se biraju neposredno, treba biti vrlo pažljiv s postupkom smjenjivanja", kazao je Dobroslavić.

"Obiteljsko nasilje nije samo teška ozljeda, nego postoje puno suptilniji oblici, od verbalnog nasilja do šamaranja, što je izgleda u ovom slučaju bila riječ. Meni se čini da se HDZ ovdje boji lokalnih izbora. Ako sada župan da ostavku, onda slijede lokalni izbori. A kako je tamo i zamjenik župana bio u nekoj aferi, sad je problem koga istaknuti kao nekog kandidata. U osnovi ja mislim da je tu razlog zašto se sinoć krenulo demantirati", rekao je Koprić.

Govorilo se o još jednom zakonu koji se tiče lokalne samouprave - stigla je najava da bi se, prema novom zakonu o braniteljima, braniteljske udruge trebale financirati iz lokalnih proračuna u točno propisanom postotku. "Mislim da to nije dobro rješenje. To bi značilo novi udar na proračun jedinica lokalne samouprave", izjasnio se Dobroslavić.

S njim se složio i stručnjak za upravno pravo Ivan Koprić. "Ja sam generalno protiv toga. To je protivno europskoj povelji o lokalnoj samoupravi", objasnio je.