Nikolić: Da se referendum dopustio ne bi bilo prolaza za neovisnost

Pitanje je dana kada će Katalonija proglasiti svoju neovisnost nakon referenduma koji je obilježio sukob španjolske policijske i pristaša katalonske neovisnosti.

Sjednica parlamenata odgođena je za ponedjeljak iako je trebala početi jučer. Umjesto obraćanja parlamentu, Puigdemont se obratio narodu. Službeno objašnjenje je da je to kako bi se prebrojali službeni glasovi iz inozemstva i kako bi se dobili službeni rezultati. Prema zakonu o referendumu, 48 sati nakon službenih rezultata morala bi se proglasiti neovisnost. No ta odgoda je možda taktiziranje da se vidi kako će proći rasprava u EU parlamentu. Puigdemont pozvao je na mir, dijalog i dogovor. Optužio je kralja da je ignorirao milijune Katalonaca i istupio isključivo u ime španjolske vlade, rekao je naš novinar Branimir Farkaš iz Barcelone.

Gosti Studija 4 bili su povjesničar Tvrtko Jakovina i naš novinar Dragan Nikolić koji godinama prati stanje u Kataloniji.

Prvim ispaljenima gumenima metkom, prvim pendrečenjem civila, bacanjem niz stepenice, Mariano Rajoy napravio je početak svog političkog kraja. Dugoročno i za bilo kakvu vrstu države medijacije i pregovora Rajoy ne može biti rješenje. Upitno je hoće li Puigdemont s druge strane biti riješenje jer se otvara mogućnosti novih regionalnih izbora i u Kataloniji, rekao je Nikolić. Istaknuo je da je 2008. godine prije izbijanja velike ekonomske krize koja je pogodila Španjolsku tek oko 20 posto građana bilo za potporu neovisnosti. Sada je bilo 49 protiv, a 41 za. 

Povijesničar Jakovina smatra da će proglašenja neovisnosti biti. Puigedemon će možda ići u zatvor ili će biti raspisani izbori. Ali on sebe vidi kao nekoga tko ima povijesnu misiju i da će neovisnost proglasit, rekao je Jakovina.

Da je došlo do referenduma ne bi bilo prolaza za neovisnost. Jako je velik broj građana u Kataloniji koji se istovremeno osjećaju i Kataloncima i Španjolcima, zaključio je Nikolić.