Bankarski sektor premješta sjedišta iz Katalonije

Banka Sabadell sa sjedištem u Barceloni objavila je da će premjestiti svoje sjedište iz Katalonije zbog prijetnji regionalnih vođa da će proglasiti neovisnost. To razmatra i treća po veličini španjolska banka CaixaBanka.

Peta po veličini španjolska banka rekla je da će početi s premještanjem svog sjedišta u španjolski grad Alicante. Upravni odbor CaixaBanke sastat će se danas kako bi razmotrio sličan potez, izvijestio je Reuters. Caixa je treća po veličini španjolska banka i zauzima oko polovine bankarskog sektora Katalonije.

Prema novinskim izvješćima, španjolska vlada danas će izdati dekret kojim će kompanijama olakšati seljenje sjedišta iz Katalonije. Takav potez mogao bi pogoditi financije regije koja razmatra proglašenje neovisnosti.

Dekret bi omogućio Caixi preseljenje sjedišta bez nužnosti održavanja dioničarske skupštine kako to predviđa statut. Španjolska vlada i Caixa odbile su išta komentirati.

Katalonija zauzima oko petine španjolskog gospodarstva, s tvornicama kompanija poput Volkswagena i Nestlea, a tu je i morska luka u Barceloni koja bilježi najbrže stope rasta u Europi.

Volkswagen je nakratko zaustavio proizvodnju na jednoj liniji u svojoj tvornici Seata u Kataloniji kada su prosvjednici omeli isporuku dijelova. Prekidi su također pogodili proizvodnju instant-kave u Nestleovu pogonu u Gironi.

Katalonska gospodarska lobistička organizacija Cercle d'Economia poručila je da je vrlo zabrinuta zbog izgleda za proglašenje Katalonije neovisnom te je pozvala obje strane na dijalog.