Sindikat: U metalskom sektoru nema dostojanstvenog rada

U povodu Dana dostojanstvenog rada, koji se obilježava sutra, iz Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) upozorili su da se rad u metalskom sektoru ne može smatrati dostojanstvenim s obzirom na prosječnu plaću od 4.000 kuna, nepoštovanje kolektivnog ugovora i broj prekovremenih sati iznad broja propisanog Zakonom o radu.

Predsjednik SMH Vedran Dragičević istaknuo je na konferenciji za novinare da pod dostojanstvenim radom podrazumijevaju 40-satni radni tjedan, ugovore o radu pretežito na neodređeno vrijeme, minimalni broj radnih sati u preraspodjeli i prekovremenom radu te plaće za puno radno vrijeme koje će omogućiti normalan život i standard radnika i njihovih obitelji.

Upozorio je na nedostatak oko 5.000 radnika u metalskom sektoru, što je izravna posljedica nepoštovanja uvjeta za dostojanstveni rad i toga što su plaće u metalskoj industriji 20 posto ispod prosjeka, pa radnici odlaze u inozemstvo gdje imaju bolje plaće i uvjete rada.

Sindikalci najavljuju kako će pokušati plaću približiti razini od oko 1.000 eura, što bi radnike motiviralo na ostanak u Hrvatskoj. Ne otvore li se nova radna mjesta u proizvodnji, doći će u pitanje i ostala, tvrdi Dragičević.