Sve više Agencija za naplatu potraživanja - je li ispravan način naplate duga?

U stalnom je porastu broj Agencija za naplatu potraživanja. Na našem tržištu trenutačno ih je 20-ak. Banke i telekomunikacijski operatori najveći su im klijenti, odnosno oni im najčešće prodaju dugove svojih dužnika. Samo posljednjih pet godina banke su utjerivačima prodale 20 milijardi kuna duga klijenata. Trećinu problematičnih dugova čine stambeni krediti. Dug je dug i mora se platiti, no pitanje je - je li način na koji ga agencija naplaćuje ispravan.

Sin Ružice Knez na njezino je ime prije dvije godine potpisao dvogodišnji ugovor za usluge Hrvatskog telekoma. Zbog velikih računa, nakon dva mjeseca odlučili su raskinuti ugovor. No raskid, tvrdi gospođa Knez, nikada nisu potpisali, nego usmeno dogovorili s HT-ovim agentima.

Računi su i dalje stizali, kaže gospođa Ružica, a naknadno joj je mirovina bila opterećena i iznosom penala zbog raskida ugovora. "Dođem u banku ZABA, Sv. Ivan Zelina, na šalter i oni meni vele gospođo vi ste blokirana. Kako blokirana? Ne znam, probajte ići u Finu. Ja otišla u Finu, oni meni gledaju, papire mi nikakve ne daju, ja sam tražila papire, nitko mi nikakve papire ne da do sada, tako da ne znam kud uopće moji novci idu", rekla je Ružica Knez.

Dug je Hrvatski telekom prodao društvu EOS Matrix. 2814 kuna ovrhe. "Hrvatski Telekom, sukladno zakonskim propisima i Općim uvjetima poslovanja, može ustupiti nepodmirena dugovanja svojih korisnika društvu koje se bavi otkupom dospjelih potraživanja", priopćio je Hrvatski telekom.

"Kod preuzimanja potraživanja od telekomoperatera, sukladno Ugovoru o cesiji, redovito informiramo i šaljemo dužnicima obavijest o ustupanju potraživanja. U obavijesti su jasno istaknuti promjena vjerovnika, iznos duga kao i navedeni kontaktni podaci na koje nam se dužnici mogu javiti", priopćio je EOS Matrix.

Praksa se razlikuje od tvrtke do tvrtke koja potražuje dugove. Iako je EOS Matrix obavijestio dužnicu o preuzimanju duga, takva praksa nije obvezna. "Ustup potraživanja prema našem Zakonu o obveznim odnosima moguć je bez suglasnosti dužnika. Bilo bi, međutim, sigurno i poslovno i korektno prema drugoj ugovornoj strani da se o takvoj namjeri potrošača obavijesti", kazala je Dijana Kladar, predsjednica ROZP-a.

S EOS Matrixom, potvrđuju nam i gospođa Knez i EOS Matrix, postigla je dogovor da plaća mjesečno prema mogućnostima, barem 50 kuna. Ipak gospođa Knez tvrdi da joj je za jednu od usluga ovršena mirovina. "Pretprošle godine u 10. mjesecu sjeli na cijelu mirovinu skroz, uzeli su mi sve. Idući mjesec u 11. mjesecu su mi uzeli još 400 kuna. To je trajalo preko Božića, Nove godine, preko praznika, da bi ja u 2. mjesecu dobila opet od njih da sam dužna njima platiti penale 930 kuna", rekla je Ružica Knez.

Zbog troškova liječenja, ostala je bez novca i prestala je plaćati dogovorenih 50 kuna. Zato su u EOS Matrixu pokrenuli ovršni postupak. "Ako se postignuti dogovor ne poštuje kao što je bilo u spomenutom slučaju, kao posljednju opciju koristimo mogućnost pokretanja daljnjeg postupka", poručuju.

Prema izračunima gospođe Knez, dosad je za dug od 2814 kuna platila 3770 kuna. Za terećenje mirovine, tvrdi, nikada nije dobila potvrdu o iznosu. A prema posljednem izračunu EOS Matrixa, ostalo je još 936 kuna duga. "Prijetnji nisam imala, samo su me svaki dan maltretirali i nazivali. Jednov rijeme su me svaki dan. Ako nisu dopodne, već su me zvali popodne. Zovem vas u vezi vašeg duga, zovem vas u vezi vašeg duga. Svaki dan su me maltretirali dok nisam jedan dan završila na Hitnoj od tlaka jer ja imam inače visoki tlak", kaže gospođa Knez.

EOS matrix to demantira. "Nije točno da smo gospođu Knez svakodnevno zvali. U protekla tri mjeseca s gospođom Knez smo uspjeli stupiti u kontakt četiri puta", priopćili su.

"Kod nas nažalost ta kultura još uvijek nije na razini kao u drugim europskim zemljama i imate situacije da kuće koje kupuju potraživanja zapravo uznemiravaju građane, a zapravo mogu sve te dugove naplatiti u sudskom postupku", rekao je Davor Banović, savjetnik za financije i računovodstvo.

Ružica Knez podignula je kredit da bi otplatila glavnicu. Već mjesecima plaća penale i sudske troškove. Kada, kako i hoće li dug otplatiti, ne zna. Za ostale poruka -  prije potpisivanja ugovora, realno procijenite financijske mogućnosti, a u slučaju ovršnog postupka inzistirajte na dokumentaciji i pisanim tragovima.