Kuščević: Na "lex šerif" nije stigla ni jedna suvisla kritika

Ministar uprave Lovro Kuščević uoči Vlade, odgovarajući na pitanja novinara rekao je kako ne zna tko je pisao Lex Agrokor, a li zna da je on spasio veliku financijsku i političku nestabilnost u Republici Hrvatskoj. Njime je spašen veliki broj radnih mjesta. Da nije bilo Konzuma, ne bi se na Braču onako održala turistička sezona, rekao je ministar.

Na pitanje o kritikama na tzv. Lex šerif, Kuščević je rekao kako ga veseli što nije čuo niti jednu suvislu kritiku. Od sedamdeset i nešto primjedbi na naš zakon nije stigla niti jedna suvisla primjedba... sve nešto što nema veze s vezom. Rekao je kako ga je i stid koliko su ovlasti oduzeli čelnicima jedinica lokalne samouprave. Izrazio je zadovoljstvo potporom koju ovom zakonu pruža stručna javnost. Uvjeren je da će zakon polučiti rezultate. A te rezultate vidjet ćete u siječnju 2018. godine po broju prijevremenih izbora, dodao je Kuščević.

I pitanje o sudbini župana Tomaševića bilo je neizbježno. Kuščević je rekao da ukoliko mu se pravomoćnom sudskom presudom dokaže da je počinio kazneno djelo, po zakonu će morati odstupiti.

Kritičari Prijedloga izjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi tvrde da njime gradonačelnici, župani i načelnici postaju nesmjenjivi, a predstavnička tijela gube ulogu u kontroli trošenja proračunskog novca pa su ga nazvali lex šerif.