Počinje projekt "Brijuni rivijera" Danka Končara

Dugo najavljivani projekt "Brijuni rivijera" napokon se počeo ostvarivati. Iako je tvrtka poduzetnika Danka Končara prije gotovo šest godina dobila koncesiju za izgradnju turističkog kompleksa u dijelu pulske luke, sve je zaustavljeno jer je cijela zona naknadno proglašena kulturnim dobrom.

Sada su postignuti dogovori s konzervatorima, ulagač je dobio građevinsku dozvolu, pa projekt vrijedan 65 milijuna eura - može početi.

Zadnje prepreke oko mega turističkog projekta Sveta Katarina-Monumenti u Puli su otklonjene nakon što je prije mjesec dana tvrtka Kermas ulaganja dobila građevinsku dozvolu za prvu fazu izgradnje marine na otočiću Sveta Katarina, čime će u praksi započeti realizacija golemog projekta Brijuni Rivijera koji će istarski turizam unaprijediti na višu razinu, izjavio je Končar koji je u pulskoj županijskoj gospodarskoj komori predstavio projekt koji bi trebao oživjeti napuštenu stranu pulskog zaljeva. 

Izvlačenjem brodova iz podmorja Pulskoga zaljeva, uz pomoć Uljanikova brodogradilišta preko puta, uklonjena je i posljednja zapreka za realizaciju turističkog kompleksa.

Na 46 hektara bivše, danas uništene vojne zone, najprije će se graditi marina s čarter-kućom, barom i restoranom na otoku Katarina. Taj dio projekta vrijedan je oko 19,5 milijuna eura. Riječ je o marini visoke kvalitete koja će imati 400 vezova u moru. Osim što će se sagraditi navedeni vezovi, na Svetoj Katarini će se rekonstruirati legendarni most, dovest će se sva potrebna infrastruktura te će se urediti svi prateći sadržaji, najavila je voditeljica projekta Barbara Peruško.

Nakon prve marine, gradit će se i druga. Gradnja marine Luka 2 vrijedna je oko 22 milijuna eura, a obuhvaća daljnjih 150 vezova u moru i čak 1000 vezova na kopnu te uređenje servisne baze i pratećih sadržaja.

U posljednjoj fazi, u zgradi iz razdoblja Mussolinija, uredit će se hotel sa stotinjak soba. Uz njega bazeni i uslužni sadržaji. Za njih će se tražiti partneri.

Projekt će biti dovršen do 2020. Posao će ovdje naći nekoliko stotina radnika, a prije otvorenja, u sljedeće tri godine, onih građevinskih - i mnogo više.