Izglasana uredba Biljane Borzan omogućit će jeftiniju dostavu u RH

Europski parlament je izglasao svoju poziciju o Uredbi o prekograničnoj dostavi koja će hrvatskim građanima omogućiti jeftiniju prekograničnu dostavu, a malim i srednjim poduzetnicima olakšati izlazak na šire tržište, priopćio je ured hrvatske zastupnice Biljane Borzan koja je glavna autorica Uredbe u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača.

Prekogranična dostava je tri do pet puta skuplja od dostave unutar države članice, a što je posebno loše za Hrvatsku, prekogranična dostava u manje država članice je u pravilu bar dvostruko skuplja nego u veće. Više od 30% hrvatskih građana kupuje online, i to više nego jednom mjesečno. Hrvatski građani koji kupuju preko interneta nisu ravnopravni s drugim kupcima u EU. Žale mi se na razlike u cijenu dostave za nas druge zemlje EU, ili pak situacije kada uopće nema dostave za našu zemlju, kaže Borzan.

Pravila koja su danas izglasana se hvataju u koštac s nelogičnostima poput činjenice da  dostava u jednom smjeru dođe tri puta skuplje, nego dostava za istu udaljenost u drugom smjeru. Uredba želi olakšati malim i srednjim poduzetnicima proboj na tržište. Dakle, cilj je omogućiti da svoje proizvode mogu prodavati na puno većem tržištu od svoga grada ili države.

Cilj njene Uredbe je ostvariti veću transparentnost cijena dostave i bolji regulatorni nadzor nad pružateljima usluge dostave, kako bi u konačnici cijene dostave za krajnjeg potrošača ili mala i srednja poduzeća bile niže.

Online kupovina je sektor koji raste, na godišnjoj razini vrijedi oko 400 milijardi EUR. Prema istraživanjima Europske komisije, povećanje on-line trgovine s trenutačnih 5% na 15% bi značilo siguran rast BDP-a na razini Unije za 1,7%. Preduvjet za povećanje online trgovine je jeftinija dostava paketa u EU jer su kupci upravo dostavu ocijenili jednim od najvećih razloga zašto ne kupuju.

Hrvatska zastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Biljana Borzan u siječnju je imenovana Izvjestiteljicom Europskog parlamenta za pregovore o Uredbi o prekograničnoj dostavi paketa čiji je jedan glavnih ciljeva smanjiti neopravdane razlike u cijenama dostave  Borzan je zajedno s britanskom zastupnicom Lucy Anderson ove godine organizirala radionicu o diskriminaciji kupaca u internetskoj prekograničnoj trgovini. Na radionici su sudjelovali predstavnici Komisije, udruge europskih pošta te predstavnici najvećih platformi za internetsku trgovinu, poput eBaya.

Borzan i Anderson su izvjestiteljice koje su pripremile izvješće Europskog parlamenta o ovom pitanju. Komisija je u svibnju prošle godine predložila nova pravila za e-trgovinu, među kojima je i prijedlog uredbe koja ima za cilj osigurati pristupačniju i učinkovitiju prekograničnu dostavu paketa.

Nakon usvajanja prijedloga uredbe u Europskom parlamentu treba započeti razgovor između Komisije, Vijeća i Parlamenta o konačnom tekstu.