Petrov u Nu2: Dobavljači i proizvođači još su mi lani govorili da je nešto loše u Agrokoru

Predsjednik Mosta Božo Petrov, bivši predsjednik Hrvatskog sabora, gostujući u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva" odbacio je optužbe koje su se pojavile u javnosti da je on "ruski igrač" u slučaju Agrokor. Potvrdio je da je podnio kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića i izjavio da je premijer Plenković pitao ministra financija Zdravka Marića kako se može pomoći Agrokoru.

U trenutku kada strane kompanije i njihove banke ulažu u Hrvatsku naravno da će drugu državu zanimati kamo je otišao taj novac. Naravno da ako je ruska banka ulagala novac i ako je američki fond ulagao novac, da će i jedna i druga država biti zainteresirane za ishod. Mislim da nema smišljenoga plana ove Vlade. Smatram da bi se Hrvatska trebala brinuti za svoje interese. Mene optužuju da sam ruski igrač. A nisam ni ruski ni američki, nego hrvatski i to je razlog zašto smo pokrenuli temu Agrokora, rekao je Petrov

Osvrćući se na sastanak Ante Ramljaka s fondom Knighthead Capital, prije nego što je postao izvanredni povjerenik za Agrokor, te odgovarajući na pitanje bi li to mogao biti razlog za njegov opoziv, Petrov je kazao da je saznao za taj sastanak kada i drugi građani. To je bilo u trenutku kada je bila konferencija za novinare o konsolidiranom revizorskom izvješću Agrokora d.d. Samo se nadam da u tom trenutku na tom sastanku nije iznosio određene povlaštene informacije. To bi doista bio veliki udarac za državu, pa vjerujem i za građane na kraju, dodao je Petrov. 

Petrov: Nije nam bilo u interesu samo promijeniti gospodara

Sve informacije koje se pojavljuju, a povezuju Ramljaka s fondom Knighthead bacaju dodatno svjetlo i rađa se određena sumnja. Mislim da će sve to na kraju institucije dodatno istražiti. Nemam razloga braniti gospodina Ramljaka. Mislim da je on surađivao i s njima i s drugima. Ovo što govorite, da u trenutku kada je bio s fondom Knighthead na sastanku, u međuvremenu je postao voditelj privremene uprave, a prije toga taj fond ulaže i zaradi - priča zvuči logično. Treba provjeriti sve što se događalo. Mi (Most) smo htjeli otvoriti priču Agrokora, rekao je Petrov.

Bilo nam je stalo da se zaštite hrvatski interesi, a ne samo da promijenimo gospodara, napominje.

Predstavnik Mosta bio je na sastanku na kojem se razmišljalo i analiziralo tko bi mogao biti taj voditelj za Agrokor. Od svih prijedloga ostao je gospodin Ramljak, kazao je Petrov.

Imali smo neke prijedloge, ali HDZ-u nisu bili prihvatljivi. S druge strane, kada se znalo da odlučuju doslovno sati o tome hoće li se dogoditi gospodarski slom, treba ići u izglasavanje o sistemski važnim tvrtkama - morate djelovati. Imali smo jasne želje i upute kako Vlada treba djelovati. Na kraju od toga nije bilo ništa. Oni su nas isključili, izjavio je predsjednik Mosta.

Petrov: Ne sviđa mi se što su izvješća kasnila nekoliko mjeseci 

Ono što mi se ne sviđa u ovome trenutku, a što se tiče privremene uprave Agrokora, jest to da su izvješća kasnila nekoliko mjeseci u odnosu na predviđeni rok; to što nema jasnog plana restrukturiranja tvrtki. Svega ovoga što se ne komentira i to doslovno izgleda kao omerta svih dužnosnika i svih institucija i hrvatske vlade o svemu onome što se događa u Agrokoru - mene je strah. Strah me famozne privatizacije i pretvorbe s kraja devedesetih godina kada su se na nekakav način pod šutnjom zbivale bitne stvari. Mi smo za to da se uvede transparentnost. Sve ono što se događalo oko revizorskih izvješća put je kojim Hrvatska treba krenuti, rekao je Petrov.  

Na pitanje voditelja i urednika Aleksandra Stankovića kazao je da nije zažalio što je dao potporu "lex Agrokor". To je u tom trenutku bilo najmanje moguće zlo, dodaje. 

Petrov: Dobavljači i proizvođači javljali su mi se i govorili da se nešto loše događa u Agrokoru 

Cijelu 2016. do mene su dolazile informacije, od najmanjih dobavljača i proizvođača do najvećih - da se nešto loše događa u Agrokoru, da isplate kasne, da to nije kao što je bilo prije i da su zabrinuti za sve ono što se može dogoditi, izjavio je Petrov.

Potkraj siječnja ili početkom veljače sastao sam se s dobavljačima, a među njima je bio i predstavnik Sberbanke. Uvijek me je zanimalo što se događa u hrvatskom gospodarstvu jer smatram da je to područje na koje trebamo staviti fokus. To što sam ja u tom trenutku bio predsjednik Hrvatskog sabora nije bitno, mogao sam biti i običan saborski zastupnik. Moja dužnost i odgovornost je raditi u interesu birača koji su nas birali, kazao je Petrov.

Petrov: Znao sam da će Todorić pomisliti da je i HDZ zabrinut za njegovu situaciju 

Izjavio je da je na sastanku kazao da je kao partner u vlasti zabrinut za situaciju u Agrokoru, pa ako postoje problemi, možda ne bi bilo loše da se Ivica Todorić obrati hrvatskoj Vladi i zatraži sastanak. Znao sam da će Todorić pomisliti da je i HDZ zabrinut za njegovu situaciju pa da će vjerojatno uslijediti pomoć kao što je i prethodila zadnjih 20 godina.

Na sastanku kojega je zatražio s Vladom RH, Todorić je kazao da mu treba milijarda i pol kuna kako bi izdržao do lipnja. Andrej Plenković je više bio diplomat i vrlo malo je govorio. Potpredsjednica Vlade Martina Dalić je analizirala trenutačnu financijsku situaciju i govorila kakva je situacija na financijskom tržištu. Ministar financija Zdravka Marića je Plenković pitao da kaže na koji način država može pomoći u takvoj situaciji. U tom trenutku, kada je Marić doslovno bio primoran odgovoriti jer odgovara predsjedniku Vlade, a mislim da mu nije bilo ni ugodno jer je s druge strane bio njegov bivši poslodavac - ja sam presjekao priču i rekao da taj film ne mogu gledati. Marić je spominjao nekoliko mogućnosti - spominjao je HBOR uz rečenicu da trebaju postojati instrumenti osiguranja. Crnjac je navodio u kakvoj je financijskoj situaciji bio Agrokor, a Todorić je govorio sve ono što on smatra da Agrokor jest, što je radio i što može raditi u budućnosti, izjavio je Petrov.

Petrov: Plenković koristi ministre kao tampon zonu. Ništa se ne smije dogoditi njegovom liku i djelu 

Govoreći o odnosu s premijerom Andrejom Plenkovićem kazao je da on koristi svoje ministre kao tampon zone. Ništa se ne smije dogoditi njegovom liku i djelu, njegovom obrazu i imidžu nego on jednostavno troši svoje ministre. Tako je potrošio upravo Zdravka Marića na ovaj način jer nitko drugi neko Plenković je pitao Marića, poslao ga u koncern Agrokor. Slično se dogodilo ministru Tolušiću, ministrici Dalić, prije toga ministrici Murganić. To za mene nije kolegijalan odnos ali je to ta relacija koju je imao Plenković ne samo prema ministru financija nego i prema svima, dodaje.

Na drugi sastanak s Todorićem, dva-tri tjedna nakon prvoga, nisam osjetio potrebu ići. Moji stavovi se nisu promijenili, a sve što sam trebao reći Plenkoviću i Todoriću, već sam rekao, istaknuo je između ostaloga predsjednik Mosta.Bruno Mirtl, bivši član Liberalne stranke, izjavio je za HRT da je nekada vodio fond unutar kojeg su se prikupljala sredstva za stranku, te da mu je jedan saborski zastupnik LS-a iz Osijeka kazao da ode u Agrokor po novac koji će mu dati Ivica Todorić. Dao mi je 50.000 kuna. Odnio sam to u stranku tadašnjem tajniku, jednom generalu, i on je to drugi dan stavio na banku, kazao je Mirtl.