Tko je više odgovoran - Uprava Agrokora ili revizori?

Nakon što se objavom revizorskog izvješća doznalo za goleme nepravilnosti u Agrokorovim bilancama, postavilo se pitanje odgovornosti revizorske tvrtke koja je prije obavljala reviziju za koncern. Mnogi dioničari i investitori dovedeni su u zabludu. Tko je odgovoran: uprava, revizori ili netko treći?

Nakon skandala s Agrokorom, tvrtka Baker Tilly Hrvatska više neće raditi revizorski posao. To je za njih kraj. Oni će se pojaviti, odnosno revizori će se negdje zaposliti u drugim društvima, ali ova tvrtka više ovdje neće poslovati - no to je mala satisfakcija za kreditore i ulagače, kaže Vlado Brkanić, RRiF-ov stručnjak.

DORH i dalje samozatajan u vezi s Agrokorom

Četiri Todorićeve objave na blogu 

Što je Hanfa radila vezano za Agrokor?

Sličnih priča bilo je i u drugim zemljama. Zdenko Balen, predsjednik Hrvatske revizorske komore prisjeća se kada je objavljen slučaj Enrona (jedan od najvećih bankrota u povijesti SAD-a) - u roku od dva do tri dana, tjedan dana, revizorska tvrtka Arthur Andersen sa stogodišnjom tradicijom nestaje preko noći. To se isto, kaže, dogodilo Baker Tillyju Hrvatska

Iza njih ostaju brojne dvojbe, pa i ova - tko je više odgovoran - Uprava Agrokora ili revizori? Meni je tu jednaka odgovornost. Prvo uprava priprema financijske izvještaje, a revizori trebaju provjeriti je li to što je prikazano istinito i točno, i pošteno glede vrijednosti iskazano, kaže RRiF-ov stručnjak Brkanić.

Predsjednik Hrvatske revizorske komore kaže pak da treba biti oprezan u zaključcima te pustiti mjerodavne institucije da odrade posao: Cilj tih tijela je utvrditi ne adekvatnost primjene nego namjeru falsificiranja, fabriciranja, lažnog izvještavanja Uprava, nekadašnjh Uprava, pa onda uz njih eventualni 'support' bivšeg revizora.

Skandal s revizorskim izvješćima događa se istodobno s donošnjem novog Zakona o reviziji, koji Hrvatska mora uskladiti s europskim direktivom iz 2014. Prema novom zakonu, Ministarstvo financija ubuduće će nadzirati rad revizora. Nakon svega ulagači i kreditori mogu tužiti i Upravu i revizore, ali će odluke suda vjerojatno dugo čekati.