Austrija: Narodna stranka, Sebastiana Kurza, pobjednica parlamentarnih izbora

Lista Sebastiana Kurza i nove Narodne stranke Austrije (ÖVP) pobjednica je parlamentarnih izbora u Austriji, pokazuju privremeni rezultati izbora.

Ovo je prava prilika za promjene u našoj zemlji. Ovi izbori nas obvezuju na promjene i ja s velikom poniznošću prihvaćam ovu zadaću, rekao je Sebastian Kurz nakon objavljivanja procjena ne temelju većine pristiglih rezultata.

Prema procjenama ÖVP je osvojio 31,6 posto glasova. Slijedi dosadašnja vladajuća Socijaldemokratska stranka Austrije (SPÖ) s 26,9 posto. Slobodarska stranka (FPÖ) bi, prema procjenama, mogao osvojiti 26 posto glasova, što je šest posto više nego na posljednjim izborima.

Glasovi pristigli poštom na austrijskim parlamentarnim izborima biti će prebrojani danas i oni će riješiti pitanje tijesne utrke socijaldemokrata (SPO) i desničarskih slobodnjaka (Slobodarske stranke, FPO) za drugo mjesto na izborima i u određenoj mjeri utjecati na pregovaračke pozicije uoči koalicijskih pregovora o formiranju nove austrijske vlade. 

Konzervativna Narodnjačka stranka (OVP), čelnika Sebastiana Kurza, koji je svojom 31 godinom na dobrom putu da postane jedan od najmlađih premijera u svijetu, osigurala je najveći broj glasova i pobjedu na nedjeljnim izborima, no morat će ući u koaliciju kako bi oformila vladu. Vjerojatnije je da će to postići sa Slobodarskom strankom (FPO), iako je Kurz oprezan i želi držati sve opcije otvorenima.

Stranka Zeleni, koja je od posljednjih izbora doživjela rascjep, po svemu sudeći neće ući u Nacionalno vijeće, kako se u Austriji naziva parlament. Zeleni su od rekordnog rezultata prije četiri godine od 12,4 posto pali ispod izbornog praga od 4 posto.
Ulazak u parlament je s 5,1 posto uspio liberalnoj stranici Neos te Listi Petera Pilza, nekadašnjeg člana Zelenih, koja je osvojila 4,3 posto.

Sljedeći parlamentarni izbori u Austriji trebali su biti održani tek sljedeće godine, ali su prijevremeni izbori raspisani nakon što je Sebastian Kurz u svibnju raspustio dosadašnju socijaldemokratsko-narodnjačku koaliciju.
Nacionalno vijeće se u Austriji bira na razdoblje od pet godina.