Ekskluzivno doznajemo: Putin će prihvatiti poziv predsjednice da posjeti Hrvatsku

Ruski čelnik Vladimir Putin dočekao je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović u državnoj rezidenciji u Sočiju, ruskom ljetovalištu na Crnom moru.

Naš reporter Dragan Nikolić ekskluzivno doznaje da će Vladimir Putin prihvatiti poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i već dogodine posjetiti Hrvatsku.

Nakon službenog susreta, predsjednik Putin i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održali su i neplanirani i neformalni susret u četiri oka. Prema riječima našeg reportera, napokon se vidi svjetlo na kraju tunela u bilateralnim odnosima koji nikada nisu bili gori. Predsjednica je iskoristila odškrinuta vrata koje odškrinuo bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier u svibnju i nakon što je između ostalog, danas pojašnjen stav Hrvatske o Ukrajini a to je potpuna primjena Minskog sporazuma unutar Normandijskog formata. Nikolić kaže kako je za očekivati da već sljedeće godine izvještavamo o posjetu premijera Plenkovića Moskvi.

U izjavi za novinare nakon susreta predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović  zahvalila je Putinu na srčanoj dobrodošlici. Rekla je kako su razgovarali o nizu tema koje su važne za daljnji razvoj naših odnosa.

U godini kada obilježavamo 25. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa želim naglasiti kako Hrvatska kao odgovorna članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza, a kao i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah. Mogu kazati kako je danas, osam godina od posljednjeg službenog posjeta na predsjedničkoj razini, izražena obostrana želja za obnovom suradnje na temelju jednakopravnosti i međusobnog poštovanja. U tom duhu predsjednika Putina pozvala sam u uzvratni posjet Republici Hrvatskoj i nadam se da ćemo ga moći ostvariti već u sljedećoj godini. To bi bio prvi državni posjet jednog ruskog predsjednika Hrvatskoj, rekla je predsjednica.

Dodala je i kako su utvrdili primjere uspješne suradnje koji su oživjeli hrvatsko-ruske gospodarske odnose. U tom kontekstu zahvalila je Putinu na konstruktivnom doprinosu u rješenju problema onečišćenja u Slavonskom Brodu iz rafinerije u Bosanskom Brodu, koja je u vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft.

Predsjednica je ruskome kolegi predstavila Inicijativu triju mora istaknuvši da ona "nije usmjerena protiv Rusije niti Njemačke niti bilo koje države u srednjoj Europi". Ta inicijativa je otvorena za suradnju s drugim državama na različitim projektima, rekla je. Kada je riječ o ukrajinskoj krizi, koju Putin nije spominjao u svojoj izjavi, predsjednica je kazala da se Hrvatska zalaže za cjelovitu provedbu sporazuma iz Minska.
Jako mi je drago sastati se s vama u Rusiji, zahvaljujem na prilici da porazgovaramo o bilateralnim odnosima, ali i o regionalnim pitanjima. Dobro došli, rekao je Putin hrvatskoj predsjednici na početku sastanka u rezidenciji Bočarov ručej.

Veselim se našim današnjim razgovorima i vjerujem da ćemo staviti novu stepenicu, odnosno otvoriti novu fazu u našim odnosima, raspravljajući o bilateralnim odnosima, prije svega o proširenju gospodarske suradnje, kulturne i svake druge, ali isto tako o pitanjima sigurnosti na području europskog kontinenta, posebno u našem susjedstvu na jugoistoku Europe i o pitanjima globalne sigurnosti u kojima Rusija igra bitnu ulogu, kazala je predsjednica.

Također je rekla da u ovom trenutku između dvije zemlje postoji nekoliko otvorenih pitanja te izrazila uvjerenje da se o njima može razgovarati u okviru otvorenog dijaloga međusobnog poštovanja. Prije svega držim da možemo postaviti pozitivne pretpostavke za daljnje proširenje suradnje između Hrvatske i Rusije, istaknula je.

Iskoristila je i prigodu da pozove Putina u službeni posjet Hrvatskoj.

Putin je podsjetio da se ove godine obilježava 25. godišnjica diplomatskih odnosa između Ruske Federacije i RH i izrazio zadovoljstvo zbog znatnog rasta trgovinske razmjene između dviju zemalja. Također je izrazio uvjerenje da će svi razgovori i susreti tijekom posjeta Rusiji koristiti odnosima dviju zemalja.

Putin je izvijestio da su na sastanku razmatrali konkretne mjere za unapređenje suradnje, a posebice na području gospodarstva. Prošle godine je robna razmjena iznosila 807 milijuna dolara, a u prvoj polovici ove godine narasla je za 64 posto. Smatramo da ove godine imamo priliku vratiti robnu razmjenu na razinu kakva je bila prije krize, kazao je ruski predsjednik. Potpisani memorandum o sudjelovanju na trećim tržištima također će doprinijeti unapređenju suradnje, izjavio je Putin i dodao da su velika očekivanja i od sutrašnjeg gospodarskog foruma u Moskvi.

Po njegovim riječima, u razgovoru je velika pozornost posvećena području energetike. Hrvatska je veliki uvoznik ruskih naftnih derivata i prošle godine kupila je 350.000 tona nafte, a Rusija zadovoljava gotovo pola hrvatskih potreba za plinom. Računamo da će postignuti rezultati doprinositi daljnjem razvoju rusko-hrvatske suradnje na svim područjima, istaknuo je ruski predsjednik.

Kad je riječ o Agrokoru, u koji su ruske banke, Sberbank i VTB, uložile veliki novac i očekuju povrat duga, Putin je samo rekao da na hrvatskom tržištu uspješno djeluju ruske banke te da Sberbank zajedno s VTB sudjeluje u programu financijskog ozdravljenja Agrokora.

Hrvatska predsjednica u Sočiju se susrela i s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

U izaslanstvu koje sa sobom vodi predsjednica u Rusiju su, među ostalima, državna tajnica Zdravka Bušić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan. Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dinko Cvitan i glavni tužitelj Ruske Federacije Yuri Y. Chaika potpisali su u Sočiju Program suradnje između hrvatskog Državnog odvjetništva i Generalnog tužiteljstva Ruske Federacije za razdoblje 2018.-2019. godine.

Ovo je prvi službeni posjet jednog hrvatskog predsjednika Ruskoj Federaciji od 2009. Putin je predsjedničin posjet Rusiji najavio prije deset dana u Moskvi prilikom primanja vjerodajnica novih veleposlanika, među kojima i hrvatskog Tončija Staničića. Prethodno je Hrvatska dvije godine bila bez veleposlanika u Moskvi. Putin je tom prigodom rekao da očekuje da će na idućim razgovorima biti postignuti sporazumi u političkom, ekonomskom i humanitarnom području, uključujući rješavanje pitanja vezanih za otvaranje ruskog znanstvenog i kulturnog centra u Zagrebu.

Drugog dana posjeta, u četvrtak, hrvatska predsjednica će se u Moskvi odvojeno sastati s premijerom Dmitrijem Medvedevom, predsjednicom gornjeg doma ruskog parlamenta Valentinom Matvjenko i poglavarom Ruske pravoslavne crkve (RPC) Kirilom.

Kako se doznaje na Pantovčaku, Grabar-Kitarović će u razgovorima u Rusiji, uz bilateralna pitanja, poseban naglasak staviti na stabilnost jugoistoka Europe te na globalnu ulogu Ruske Federacije. Jedna od tema bit će i situacija u BiH. Među temama svakako će biti Agrokor u koji su ruske banke, Sberbank i VTB, uložile mnogo novca i očekuju povrat duga. I problem onečišćenja u Slavonskom Brodu, za koje je odgovorna rafinerije u Bosanskom Brodu u vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft, naći će se na dnevnom redu, a velika je šansa da se postigne rješenje za to pitanje do kraja listopada.

Ukrajinska kriza je također nezaobilazno pitanje, posebice nakon što je premijer Andrej Plenković ponudio Kijevu hrvatska iskustva u mirnoj reintegraciji okupiranih teritorija, što se Moskvi nikako nije svidjelo i izazvalo je dvije negativne reakcije ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Veliko zanimanje za rusko-hrvatski poslovni forum

Središnji događaj drugog dana posjeta Grabar-Kitarović svakako će biti rusko-hrvatski poslovni forum. Na forum u Moskvu dolazi oko 150 predstavnika stotinjak hrvatskih tvrtki, a s ruske strane je dosad potvrđeno sudjelovanje 245 tvrtki. Za medijsko praćenje tog događaja, na kojemu će se obratiti i predsjednica Grabar-Kitarović, prijavilo se više od 20 medijskih kuća.

Ono što je doista bitno je vrsta političke poruke koju će jedna mala Hrvatska poslati jednoj velikoj Rusiji - na koji način želi urediti međusobne bilateralne odnose koji, nažalost, nikad nisu bili na nižoj razini. Predsjedničin posjet u Rusiji naveliko se najavljuje u tamošnjim medijima. Sasvim je sigurno da sve ono što sutra bude izrečeno s ruske i hrvatske strane, hrvatska predsjednica prenosi svom kolegi u Bijeloj kući jer bi Kolinda Grabar-Kitarović do kraja godine trebala imati susret s Donaldom Trumpom.