Potpisani ugovori o početku sanacije odlagališta Karepovac

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara potpisao je ugovor s predstavnicima vinkovačke tvrtke Eurco d.d. i splitske G.T. Trade o prvoj fazi sanacije splitskog odlagališta Karepovac, koja bi trebala trajati oko dvije godine.

Potpisivanju ugovora nazočio je i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš koji je rekao kako će se u prvoj fazi, koja uskoro počinje, sanirati ono što je najkritičnijemo jer je prioritet sigurnost građana. Odlučili smo u prvoj fazi sanirati ono što je najkritičnije kako bi se izbjegao strah od opasnosti da bi u slučaju požara, kakav je ovog ljeta bio u Splitu, to odlagalište moglo eksplodirati, dodao je.

Za Hinu je pojasnio kako je prva faza sanacije Karepovca početak dugoročnog projekta cjelokupne sanacije tog odlagališta i načina upravljanja otpadom.

U prvoj fazi, koja će trajati oko dvije godine, napravit će se dvije nove kazete koje će se koristiti u prijelaznom razdoblju dok se ne završi izgradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Lećevica koji bi trebao biti stavljan u upotrebu za oko 3,5 godine, kazao je Ponoš.

Dodao je da su troškovi prve faze sanacije oko 68 milijuna kuna. Fond će odgurati 34 milijuna kuna te dodatnih još oko 4,5 milijuna kuna za otkup čestica koje su neophodne za realizaciju sanacije.

Najavio je da će se u drugoj sanacijskoj fazi rješavati problem plinova, odnosno metana koji se pojavljuje na takvim područjima. U trećoj će se fazi rješavati problem ocijednih, odnosno otpadnih voda.

Krstulović Opara ocijenio je da je potpisivanje ugovora 'dobra vijest ne samo za Split'. Ovim ugovorom mi konačno iskoračujemo u zajednicu europskih zemalja koje se civilizirano odnose prema okolišu, rekao je.

Godišnje se u Karepovac odloži oko 135.000 tona otpada, a od toga 60.000 tona odlože građani Splita dok preostale količine otpada na Karepovac odlaže 19 gradova i općina s područja Splitsko-dalmatinske županije" upozorio je Krstulović Opara.