Rebalansom više sredstava za sanaciju šteta od poplava

U Banskim dvorima održan je sastanak o saniranju posljedica poplava koje su u rujnu pogodile Zadarsku županiju. Uz premijera Plenkovića i zadarskog župana na sastanku su sudjelovali brojni ministri te 20 načelnika i gradonačelnika. Prioritet je obnova cesta i bolnice. Procjenjuje se da šteta na cestama iznosi 17 milijuna kuna, dok bi za obnovu bolnice trebalo 7 milijuna. Znatno su oštećene i privatne kuće i objekti.

"O svemu smo informirani. U proračunu za sanaciju štete su uvijek predviđena manja sredstva nego što je ona stvarna, ali ići ćemo s rebalansom proračuna za ovu godinu. Unutar rashoda s postojećim limitima naći ćemo određena sredstva kako bismo pojačali stavku koja se tiče sredstava kojima raspolaže Državno povjerenstvo za sanaciju štete od elementarnih nepogoda. Ta ćemo sredstva povećati na 100 milijuna kuna", kazao je nakon sastanka ministar financija Zdravko Marić.

Župan Božidar Longin je u uvodu sastanka izvijestio kako su štete ogromne, a dio njih saniran. Sad moramo napraviti korak dalje, a najprioritetnije su bolnica i poliklinika, rekao je Longin. Naveo je da je šteta na županijskim cestama oko 17 milijuna kuna, a na općoj bolnici 7 milijuna kuna, dok ukupni iznos popisane štete iznosi 322 milijuna kuna. Ističe da je najveći prioritet sanacija bujičnjaka te priprema za iduću turističku sezonu. Pritom posebno izdvaja grad Nin gdje su uništena oba mosta. Problem su i uništene plaže s kojih su odneseni milijuni kubičnih metara materijala.

Na sastanku uz premijera Andreja Plenkovića sudjelovali su i ministri Zdravko MarićTomislav TolušićGabrijela ŽalacOleg ButkovićNina Obuljen Koržinek, Milan Kujundžić, zadarski župan Božidar Longin te gradonačelnici i načelnici gradova i općina pogođenih poplavama (Zadra, Nina, Bibinja, Galovca, Kalija, Kukljice, Novigrada, Pakoštana, Pašmana, Poličnika, Posedarja, Preka, Privlake, Ražanca, Salija, Starigrada, Sukošana, Svetog Filipa i Jakova, Vrsa i Zemunika Donjeg). Uz njih tamo je bio i predsjednik Državnog povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda Josip Križanić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić te Mile Fabijan iz Županijske uprave za ceste Zadarske županije.

U iščekivanju odštete zbog poplava