Američki institut IST: Upitan opstanak BiH, moguć novi rat

Američka nevladina organizacija pod nazivom Institut za stabilizaciju i tranziciju (IST) objavila je analizu stanja u BiH u kojoj upozorava kako su zastoj u provedbi reforme i unutarnje blokade ozbiljno zaprijetili opstanku BiH, uz zabrinjavajuće upozorenje kako sve to u konačnici može dovesti i do novih oružanih sukoba u regiji ne reagira li međunarodna zajednica, a posebice SAD, i to odmah.

U izvješću IST-a, na čiji su sadržaj u utorak upozorili bosanskohercegovački mediji, analitičari te organizacije upozoravaju kako se u srcu Europe odvija "velika i opasna kriza", dok je svijet za to nezainteresiran jer je okupiran žarištima nestabilnosti poput Bliskog istoka. Izvješće se svodi na konstataciju kako su se nakon početnih uspjeha u poratnom stabiliziranju i reformiranju BiH u proteklih desetak godina ponovo pojavile političke napetosti i poteškoće u samoj zemlji, a u kombinaciji s nedovoljnim zanimanjem međunarodne zajednice za stanje u toj državi, sve je dovelo do "mračnih izgleda" za njezinu budućnost.

Izetbegović ponovio da je BiH ostavljena Erdoganu u amanet

IST, za koji analize pišu brojni bivši američki diplomati te umirovljeni visoki časnici oružanih snaga, upozorava kako je u takvim okolnostima čak moguće izbijanje novog rata koji se ne bi zadržao samo unutar granica BiH.
"Zbog političke i ekonomske nefunkcionalnosti, sigurnosne prijetnje koju predstavlja islamski terorizam te manjka europskog i američkog interesa, budućnost ove zemlje izgleda mračno. Svi ovi čimbenici zajedno doprinose krizi koja prijeti da Balkan ponovno uvuče u nasilje poput onog iz 1990-ih godina", stoji u analizi. Izlaz iz sadašnjeg stanja u IST-u vide u snažnijem angažiranju međunarodne zajednice, uključujući tu korake koji bi konačno vodili k promjeni Daytonskog sporazuma jer je on, kako ocjenjuju, iscrpio svoje kapacitete te ističu kako je to u interesu i svih drugih država regije. "Samo obnovljen transatlantski diplomatski pristup koji bi predvodio SAD i koji bi zamijenio zastarjelu mirovnu arhitehturu Daytona novim ustavnim temeljima, može zaustaviti političko fragmentiranje zemlje, ali i regije", zaključak je ovoga izvješća.

Ćosić: Prijedlog izbornog zakona iznosi na vidjelo skrivene politike

IST podsjeća kako BiH 2018. čekaju opći izbori koji bi u postojećim okolnostima mogli postati novim katalizatorom kriznih procesa, uključujući tu raspad države. Takav zaključak izvode iz činjenice da je Ustavni sud BiH ranije ove godine osporio neke odredbe postojećeg izbornog zakona, a nema naznaka da bi se političke stranke mogle suglasiti kako izglasati promjene koje bi popunile nastalu prazninu. Nakon pravorijeka Ustavnog suda praktično je onemogućen izbor budućeg saziva Doma naroda parlamenta Federacije BiH, a time i Doma naroda državnog parlamenta, a posljedica bi bila nemogućnost uspostave funkcionalne izvršne vlasti, i na entitetskoj i na državnoj razini. U tim okolnostima, procjenjuju analitičari IST-a, RS će se suočiti s kušnjom da i fomalno "prekine sve veze sa Sarajevom" odnosno s BiH kao državom, a u slučaju takvog scenarija bi i Hrvati u BiH, kako stoji u dokumentu, mogli odlučiti "ići svojim putem".

Američki institut upozorava da u bosanskohercegovačkom kaosu Turska i Rusija također igraju važnu ulogu. Ankara je spomenuta kao glavni oslonac Bošnjaka, a Moskva kao ključni sponzor separatizma bosanskih Srba, što čini prije svega kako bi zaustavila proces euroatlantskih integracija u cijeloj regiji. Europska unija se, po procjeni analitičara IST-a, pokazala nedoraslom i nesposobnom kontrolirati izazove vezane za BiH pa je stoga došlo vrijeme za odlučnije angažiranje SAD-a, koji u odnosu na BiH treba prestati igrati ulogu "mlađeg partnera". "Posljednja stvar koja Washingtonu danas treba je regionalna implozija u srcu Europe. Dakle, ili će se (Washington) time pozabaviti sada, kada je to još moguće kontrolirati, ili će se time morati baviti poslije uz puno veću cijenu", zaključak je analize očigledno adresiran prije svega na američku vladu.