Ramljak: Našao sam se s Knightheadom i s mnogima - zašto baš sada pitanje roll-up kredita?

Ante Ramljak, kako je i najavljeno na sjednici Vlade, odgovarao je na pitanja novinara o ugovoru o roll-up kreditu. Taj ugovor potpisan je u vrijeme velike neizvjesnosti kad su svi procjenjivali da je nemoguće dobiti kredit. Jesam li se našao s predstavnicima fonda Knighthead? Jesam kao i s predstavnicima mnogih drugih financijskih institucija od VTB banke, Sberbanka, Zagrebačke banke..., objasnio je Ramljak.

Dvadeset godina radim ovaj posao i moje ime je na popisu desetak ljudi koje strani investitori kontaktiraju kad ih zanimaju informacije o stanju u Hrvatskoj. Pitam vas koje sam povjerljive informacije mogao dati nekomu tko je već tada kupio obveznice Agrokora i predstavio se kao najveći obvezničar te tvrtke, rekao je Ramljak. Također je pitao zašto se baš u ovom trenutku postavlja pitanje roll-up kredita. Ako vi smatrate da sam namjerno stavio da me se ne može smijeniti, onda sam veleizdajnik ove države.

Kao bitnim je naveo da u ugovoru nema nikakvog državnog jamstva. Porezni obveznici nisu dali novac za ovaj kredit, porezni obveznici neće platiti ovaj kredit, naglasio je. Istaknuo je da je u svakom trenutku spreman odgovoriti na sva pitanja istražnog povjerenstva o Agrokoru. Ramljak je rekao kako nije neuobičajeno to što u ugovoru stoji da će se eventualni sporovi rješavati na međunarodnim sudovima jer većina vjerovnika dolazi iz inozemstva. Priznao je da mu je odnos sa Sberbankom uteg.

U roll-up kreditu sudjelovala 33 zajmodavca

Izvanredna uprava Agrokora izvijestila je dobavljače koncerna na sastanku, među ostalim, i o 33 zajmodavca koji su 8. lipnja potpisali Ugovor o najstarijem kreditu od 1,06 milijardi eura. Riječ je o roll-up kreditu, potpisanom između Agrokora, zajmodavaca i agenta kredita (Madison Pacific ltd iz Hong Konga), koji je odobren na 15 mjeseci, uz 4% godišnje kamate koja se pripisuje glavnici ili 3,8% u gotovini, plativo jednom godišnje.

Ključni kreditori su investicijski fondovi Knighthead Capital Management, koji je sudjelovao u roll-up financiranju s 200 milijuna eura ili 20,83%, zatim VTB banka sa 181,49 milijuna eura ili 18,91%, Zagrebačka banka sa 180 milijuna eura ili 18,75% te Monarch sa 110,8 milijuna eura ili 11,54%.

Erste banka sudjelovala je u roll-up kreditu s 39,9 milijuna eura ili s udjelom od 4,15%, VR Capital s 38,2 milijuna eura ili 3,98%, York Capital s 27,4 milijuna eura ili 2,85%, a fondovi CQS i BIWA zajedno s 21,2 milijuna eura ili 2,21%. Od zvučnijih imena u globalnom investicijskom bankarstvu na tom se popisu ističu Goldman Sachs, s 19,4 milijuna eura ili 2,02%, Merrill Lynch, 2 milijuna eura ili 0,2%) J. P, Morgan, 1 milijun eura ili 0,1%.