Ministrica Divjak za HRT: Prosvjetarima veće plaće

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Diivjak najavila je veće plaće za prosvjetare ove i sljedeće godine. Onima pak koji rade na europskim projektima za to će se vrijeme nastavnička norma smanjiti za 50%, a nakon toga se vraćaju na punu satnicu. Uz povišicu od 30 posto. S ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak razgovarala je Sunčica Findak.

Ministrica se vratila iz najvećeg istraživačkog laboratorija CERN-a, gdje je započela razgovore o ulasku Hrvatske u pridruženo članstvo. Što će hrvatski znanstvenici imati od tog članstva?, upitala je ministricu u intervju novinarka HRT-a Sunčica Findak.

Početkom godine dobit ćemo "task force" iz CERN-a koji će imati priliku razgovarati ne samo s našim znanstvenicima nego i s našim gospodarstvenicima jer CERN ne pruža mogućnost samo znanstvenicima nego i firmama da se uključe u natječaje te da rade na razvoju proizvoda koji imaju visoko dodanu vrijednost. Treći segment je obrazovanje koje je namijenjeno ne samo visokom obrazovanju nego i učiteljima i učenicima i ja vjerujem da je to početak jedne uspješne priče, objasnila je ministrica Divjak.

Priče u zbornicama: povećanje plaće prosvjetarima

Radi se o prvom povećanju na masi plaća u posljednjih 7-8 godina, znači ove i iduće godine. Nešto već osiguravamo u rebalansu, a nešto, odnosno 400 milijuna kuna, za iduću godinu i nadam se da će takav proračun dobiti podršku u Saboru. Važno je spomenuti da nije samo plaća i osnovica važna za učitelje i nastavnike u školama nego je to i prepoznavanje izvrsnosti. Svi oni nastavnici i zaposlenici u školama koji dobivaju europske projekte trebali bi dobiti uvećanje plaće, smatra Divjak.

Puno toga radi se u slobodno vrijeme. Ideja ove inicijative je da se s jedne strane povećaju plaće, a s druge strane za one koji rade europske projekte imaju mogućnost smanjenje norme za 50% u nastavi tako da se mogu više posvetiti projektu. Kad ga završe da se mogu vratiti natrag u nastavu, rekla je ministrica.

Za kurikularne dokumente najavljene su i nacionalne,  ali i međunarodne recenzije? Zašto međunarodne recenzije?

Važna je europska dimenzija. Htjeli bismo koristiti iskustva onih koji su uspjeli napraviti značajan iskorak vezan uz obrazovanje pa da se u tome dijelu usporedimo. Same recenzije su relativno jeftine s obzirom da koristimo usluge drugih država u smislu da identificiramo države koje imaju dobre programe u nekom području i da praktički za vrlo malu naknadu za koju se te recenzije rade i to više iz usluge, a manje da zarađuje na tome, rekla je Divjak.

Kako uvjeriti premijera Plenkovića da je obrazovanje i znanost prioritet?

Koalicija koja je oformljena na relaciji HDZ-HNS je oformljena oko obrazovanja kao važne teme. Trebamo osvijestiti da ulaganje u obrazovanje i znanost nije potrošnja nego investicija i to dugoročna investicija bez koje se ne može napraviti gotovo ništa, niti rast gospodarstva niti zaustaviti odljev mozgova odnosno iseljavanje iz Hrvatske, mišljenja je ministrica Divjak.