Plenković: pravni put arbitraže za Inu završen; Sud odbio žalbu RH

Premijer Andrej Plenković podsjetio je da je odbijanjem švicarskog Vrhovnog suda da poništi odluku Arbitražnog suda oko Ine, završen pravni put koji je Hrvatska imala na raspolaganju.

Arbitražu je pokrenula Milanovićeva vlada 2014., a ovo je bio zadnji pravni lijek. Hrvatska je napravila sve što je mogla, a sam problem jedan je od mnogih koje je ova Vlada naslijedila. Naša je odgovornost bila da uz pomoć pravnih zastupnika probamo i taj pravni put. Vlada i savjet za Inu odlučili su da se izabere savjetnik koji bi pomogao vratiti Inu ili pronaći strateškog partnera. Na tome rade ministarstva financija i energetike, rekao je Plenković. 
Na pitanje je li istina da se čelnici Rosnjefta interesiraju kako bi postali partneri Vlade u upravljanju Inom, Plenković je odgovorio da je vidio najave intervjua gospodina Sečina ali da ga nije još čitao no da će ga u subotu pročitati sa zanimanjem. 

Podsjetimo, švicarski Savezni sud odbio je zahtjev za poništenjem arbitraže koju je Hrvatska izgubila od MOL-a. Uz to, Hrvatskoj je sud odredio i plaćanje 200 tisuća švicarskih franaka sudskih troškova i 250 tisuća franaka troškova druge strane. Podsjtimo, arbitražni postupak između Republike Hrvatske i MOL Grupe pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu još je u tijeku.

Priopćenje Vlade o odluci švicarskog Saveznog vrhovnog suda

"Vlada Republike Hrvatske je 26. listopada 2017. od svojih pravnih zastupnika obaviještena o odluci švicarskog Saveznog vrhovnog suda od 17. listopada 2017. da se odbija zahtjev Republike Hrvatske za poništajem arbitražne odluke koju je 23. prosinca 2016. donio Arbitražni sud utemeljen prema pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL). S obzirom da je kao mjesto arbitraže bila određena Ženeva, Republika Hrvatska je 1. veljače 2017. zatražila švicarski Savezni vrhovni sud da poništi arbitražnu odluku, što je u skladu s pravilima i mogućnostima propisanima švicarskim međunarodnim privatnim pravom.

U svojem obrazloženju odluke, švicarski Savezni vrhovni sud nije se upuštao u ocjenu biti zahtjeva Republike Hrvatske. Sud se, umjesto toga, pozvao na dijelove ugovora između Republike Hrvatske i MOL-a o upravljanju INA-om – za koje je Republika Hrvatska zahtijevala poništaj smatrajući da su rezultat koruptivnih aktivnosti – kojima je mogućnost naknadnog pobijanja eventualnih arbitražnih odluka bila isključena. Republika Hrvatska je arbitražni postupak protiv MOL-a pokrenula u siječnju 2014. sa zahtjevom da se ponište ugovori o upravljanju INA-om. Arbitražni sud nije udovoljio hrvatskom zahtjevu, a sada kada je švicarski Savezni vrhovni sud odbio poništiti tu odluku Arbitražnog suda, ona se provodi kroz održavanje postojećeg stanja u korporativnom upravljanju najvećom hrvatskom naftnom kompanijom INA-om".

Petrov: Sud presuđivao po formalnom sadržaju ne gledajući bit spora

Predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je kako je švicarski Savezni sud presuđivao po formalnom sadržaju ne gledajući pravu bit spora. "Nije gledao je li se mitom i korupcijom dobio nemoralni ugovor", rekao je. Petrov je rekao i da ga ta odluka nije iznenadila. Na pitanje je li odluka mogla biti i drugačija, s obzirom na odluku hrvatskog Ustavnog suda, rekao je kako mu je žao zbog te odluke Ustavnog suda jer su "time pripomogli da se donese ovakav pravorijek o arbitraži". "S druge strane vjerujem da će premijer 'ja mogu što hoću', sve to riješiti. On će biti Superman i ne trebamo se bojati", kazao je.

Početkom veljače premijer Andrej Plenković potvrdio je da je Hrvatska zatražila poništenje arbitražne odluke u slučaju INA-MOL, donesene 23. prosinca pošle godine pred Arbitražnim sudom utemeljenim prema Pravilima Komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi. Mađarski MOL objavio je 12. siječnja dijelove pravorijeka arbitraže UNCITRAL-a, uz napomenu kako je to "učinio sukladno pravilima mađarskoga tržišta kapitala te pravnim obavijestima mađarske središnje banke, kao regulatora". Među ostalim, MOL je tada priopćio kako je Sud u Ženevi presudio kako se "odbijaju svi zahtjevi RH koji se temelje na mitu, upravljanju Inom te MOL-ovim navodnim povredama Ugovora o međusobnim odnosima dioničara iz 2003.".