MVEP: Događaji u Kataloniji su unutarnje pitanje Španjolske

Nakon što je premijer Andrej Plenković rekao da Hrvatska želi da se prijepor između Madrida i Katalonije u okviru španjolskog Ustava riješi dijalogom, priopćenjem se oglasilo i Ministarstvo vanjskih poslova.

"Republika Hrvatska događaje u Kataloniji drži unutarnjim pitanjem Španjolske te se zalaže za demokratska i mirna rješenja u skladu s europskim vrijednostima. RH smatra da proglašenje katalonske neovisnosti nije u skladu sa španjolskim ustavom. Republika Hrvatska vjeruje da je najbolje rješenje ono temeljeno na dijalogu, uz puno poštovanje vladavine prava i zaštiti prava svih građana koji žive u Kataloniji", stoji u priopćenju MVEP-a.

Isto je jučer izjavio i premijer Andrej Plenković. "Mi smo već nekoliko puta vrlo jasno kazali da želimo da se odnosi između Katalonije i Madrida, Španjolske, riješe u okviru dijaloga, ustavno-pravnog okvira Španjolske. Želimo da nema nasilja, da postoji dijalog", rekao je Plenković. "Zabilježili smo današnju odluku. Ona je donesena u momentu kada je malo više od 50 posto zastupnika bilo u parlamentu. Ostali nisu ni sudjelovali u glasovanju. Nastojimo poslati poruku političke odgovornosti, dijaloga i europskih vrijednosti", dodao je.