Uzbekistanac priznao napad u New Yorku, Trump zatražio smrtnu kaznu

Sayfull Saipov, 29-godišnji Uzbekistanac, priznao je da je počinio napad kamionetom na Manhattanu u kojem je poginulo osam ljudi, kazavši da ga je inspirirala tzv. Islamska država te da se "osjeća dobro" zbog svog čina. Američki predsjednik Donald Trump zatražio je za njega smrtnu kaznu.  

Američke vlasti podnijele su jučer kaznenu prijavu protiv Saipova, inače doseljenika iz Uzbekistana, koji je optužen za gaženje biciklista i pješaka kamionetom u utorak u južnom Mahhattanu. Saipov je kazao istražiteljima da su ga inspirirali internetski uradci tzv. Islamske države te kako je napad počeo planirati prije godinu dana.

Saipov je priznao istražiteljima da je 22. listopada unajmljenim vozilom izveo probnu vožnju te je izjavio da se osjeća dobro zbog onoga što je učinio

Kako se navodi u optužnici, Saipov je odbio pravo na šutnju, a na razgovor s predstavnicima vlasti iz postelje u bolničkom centru na Manhattanu pristao je bez prisutnosti odvjetnika. Prema navodima tužitelja, kazao im je da je za napad izabrao Noć vještica (Halloween) jer je očekivao da će na ulicama biti više ljudi te da je napad prvotno planirao na mostu u Brooklynu te na biciklističkoj stazi na zapadnoj obali Manhattana.

Terorist iz New Yorka kazao je da je sretan te je tražio da u bolničkoj sobi izvjesi IS-ovu zastavu. Ubio je osam ljudi, a teško ozlijedio njih 12. TREBA DOBITI SMRTNU KAZNU! poručio je Trump preko Twittera.Dan prije Trump je izjavio da je otvoren za prebacivanje Saipova u vojni zatvor u Guantanamo Bayu na Kubi, gdje su i drugi zatvorenici, uključujući i navodne planere terorističkog napada 11. rujna 2001.

Istražitelji su na mobilnom telefonu koji pripada Saipovu pronašli tisuće propagandnih fotografija i videa povezanih s Islamskom državom, uključujući videoisječke koji prikazuju IS-ove zarobljenike odrubljenih glava, pregažene tenkom i ustrijeljene u lice. 

Državni odvjetnik Joon Kim kazao je da bi prema prvoj točki Saipov mogao dobiti doživotan zatvor, dok bi po drugoj, ako to vlada zatraži, mogao biti osuđen na smrtnu kaznu. 

FBI je, pak, jučer objavio da je pronađen 32-godišnji Mukhammadzoir Kadirov, također podrijetlom iz Uzbekistana, za kojim je prije izdana potjernica zbog sumnje u umiješanost u napad. Dužnosnici američkog ministarstva pravosuđa, pod uvjetom anonimnosti zbog trajanja istrage, izjavili su za Reuters da je Saipov bio u kontaktu s Kadirovim i još jednom osobom, ne dajući više detalja o tome.