HV preuzeo inženjerijsku opremu koju je donirao SAD

Hrvatska vojska preuzela je u vojarni "Croatia" donaciju američke vlade, vrijednu oko 1,5 milijuna dolara, a riječ je o jednom utovarivaču, dva teretna motorna vozila i dva sustava za pročišćavanje vode, koji se mogu koristiti u mirovnim operacijama u inozemstvu, kao i u slučaju prirodnih katastrofa.

Donaciju je preuzeo potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, koji je naglasio da je riječ o još jednoj vrijednoj donaciji našeg strateškog partnera SAD-a, koji se od prvog dana uključio s financijskom pomoći i stručnim savjetima Oružanim snagama RH. Krstičević je rekao kako dio opreme može koristiti hrvatska inženjerijska satnija u misijama Ujedinjenih naroda, te najavio moguće sudjelovanje naših vojnika, zajedno s talijanskim vojnicima, u misiji UN-a u Libanonu. Na upit kada bi hrvatski vojnici mogli otići u Libanon odgovorio je da će javnost o tome biti pravodobno obaviještena, a odluku o tome donijet će Hrvatski sabor.

Američka veleposlanica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes naglasila je blisko partnerstvo dviju zemalja istaknuvši kako će donacija inženjerijske opreme poboljšati spremnost Hrvatske za sudjelovanje u mirovnim misijama i omogućiti mobilnost u misijama održavanja mira i slučaju prirodnih katastrofa.

Iz MORH-a navode da će donirana oprema biti raspoređena u Satniju za opću inženjerijsku potporu Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske te u Bojnu za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu. Tijekom 2017. za opremanje inženjerijske satnije za UN, iz programa GPOI vlade SAD-a Hrvatskoj je donirana inženjerijska oprema (dozer, kombinirka - kopač-utovarivač, četiri agregata od 20 kW s prikolicom, agregat 120 kW kontejner, terenska kuhinja za 600 ljudi, šest kamiona samoistovarivača i tri vozila HMMWV ), napominje MORH.