Linić svjedočio na suđenju Nadi Čavlović Smiljanec

Na Županijskom suđenju u Zagrebu nastavjeno je suđenju Nadi Čavlović Smiljanec, bivšoj ravnateljici Porezne uprave i saborskoj zastupnici SDP-a optuženoj da je stopiranjem naplate poreznog duga poduzetniku Željku Bilošu državu oštetila za 9,5 milijuna. Na klupi za svjedoke je bivši ministar financija Slavko Linić.

Slavko Linić
istaknuo je kako je na početku mandata krajem 2011. naišao na veliku nenaplativost poreznih obveza od preko 52 mlrd. kn te je Vladi predložio mjere. Prvom, iz veljače 2012. omogućen je trogodišnji reprogram dugova prema državi na račun poreza, doprinosa i carina, a rok za podnošenje zahtjeva bio je 60 dana. Dio gospodarstvenika nije uspio pripremiti dokumentaciju rokovi su produženi. No, krajem 2012. nije popravljena likvidnost što znači da nisu problem samo poreznih dugovi - pa je u 10. mjesecu 2012. prihvaćen Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnim nagodbama, kazao je Linić.

Potvrdio je da je o mogućem reprogramu razgovarao i s Bilošom kojemu je kazao da mora ispuniti sve zakonske uvjete kako bi dobio odobrenje za reprogram i odgodu plaćanja te dobivanje kredita od HBOR-a. "Zvao me da pokuša reći da ima namjeru riješiti dug po otpisu kamata. Mislio je da može nastaviti s ulaganjem. Pritom nije tražio ništa nezakonito, a mislim da to nije ni moguće telefonski tražiti", kazao je Linić odgovarajući na pitanja obrane. Dodao je i da ga Biloš nije tražio da kao ministar utječete na druge osobe. "Razgovarali smo o njegovom zahtjevu za reprogramom i problemima s dokumentacijom uz jasno objašnjenje da se sva potrebna dokumentacija mora skupiti", kazao je Linić dodajući da je Bilušu "jasno stavio do znanja da dugovi moraju biti plaćeni.

Tajne USKOK-ove snimke na suđenju Čavlović Smiljanec i Bilošu

Potvrdio je i da je o Biluševu kreditu kod HBOR-a koji mu je trebao pomoći u likvidnosti razgovarao i s tadašnjim HNS-ovim ministrom Ivanom Vrdoljakom. O Biloševoj tvrtki Linić je razgovarao i s Čavlović Smiljanec koja je "bila zadužena za provedbu svih uputa i provedbu zakona i najviše je kontaktirala s terenom". Putem Smiljanec saznao je, kaže, da se za Biloša kao poduzetnika koji zapošljava velik broj ljudi zalagala i SDP-ova eurozastupnica Biljana Borzan.

Uskok u optužnici tvrdi kako je Biloš tražio da se njegovoj tvrtki odobri otpis poreznog duga s osnove kamata u iznosu od gotovo 8,4 milijuna kuna te stopira ovrha poreznog duga većeg od 27 milijuna kuna, iako za to nije imao zakonske uvjete. Time je Biloševoj tvrtki, prema tvrdnjama tužiteljstva, omogućeno nesmetano poslovanje sve do pokretanja predstečajne nagodbe u svibnju 2013. te je onemogućena ovrha iznosa većeg od 9 mil. kuna koji je uplaćen na račune društva, čime je za gotovo 9,5 mil. kuna oštećen državni proračun.