Božinović u oproštajni posjet primio veleposlanicu SAD-a

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović primio je u oproštajni posjet veleposlanicu SAD-a Hulietu Vals Noys. Veleposlanica je istaknula da Hrvatska i Sjedinjene Države imaju čvrste odnose na području sigurnosti i borbe protiv terorizma.

Valls Noyes je naglasila da osim suradnje na vojnom polju, dvije države iznimno snažno surađuju na području provedbe zakona i vladavine prava te dodala kako se u Zagrebu nalazi i regionalni ataše američke Agencije za suzbijanje droge (DEA). Zagrebački ured DEA-e je službeno otvoren 4. rujna 2016. godine i jedan je od petnaest ureda DEA-e u Europi.

Valls Noyes je kazala da je s Božinovićem razgovarala o tome kako dodatno produbiti i osnažiti suradnju između dvije zemlje, još više poboljšati suradnju koju već imamo na području sigurnosti i vojnom području, ali i energetike, poput LNG terminala te ostalih ključnih područja od interesa za Hrvatsku i SAD.

Božinović je kazao da je u odnosima dviju strana jasna intencija američke i hrvatske strane da ove strateške odnose unaprijeđujemo u svim područjima naše suradnje. Prema njegovim riječima, MUP intenzivno radi na tome da se međunarodna suradnja podigne na puno višu razinu nego što je sada, ali ne samo unutar EU-a. Okvir EU-a nije dostatan da bi se bilo koja država borila protiv suvremenih sigurnosnih izazova. Nama treba i šira suradnja, a pogotovo smo zadovoljni što na toj široj suradnji možemo raditi s onim državama koje su naši strateški partneri, poput SAD-a, istaknuo je ministar.