Milardović: Sukob Pantovčaka i Vlade nije slučajan

Premijer Plenković i Vlada prošlog su tjedna preživjeli još jedan udar oporbe i pokušaj rušenja većine u Saboru. Gostujući u Studiju 4 politički analitičar Anđelko Milardović rekao je da se, unatoč premijerovoj "pobjedi", postavlja pitanje njegova političkog djelovanja na dugi rok.

Premijer Plenković mora igrati na kartu ravnoteže kako bi ispunio ciljeve koji se odnose na Vladu da bi sačuvao većinu, ali i održao balans unutar stranke da ne dođe do većih poremećaja,  istaknuo je Milardović. Krizno djelovanje, smatra, otvara mogućnost pokazivanja sposobnosti i kapaciteta i donošenja odluka koje se u danom trenutku ključne.

Zadaća oporbe je da kritizira Vladu i upozorava na propuste, ali građani očekuju i traže rješenja. Milardović smatra da je demografska politka strateško pitanje opstojnosti društva i države. Ako se ova Vlada ozbiljno ne uhvati rješavanja ovog pitanja, na dugi rok ćemo imati ozbljnih problema, rekao je i dodao kako se cijela zapadna civilizacija suočava s tim problemom i kako demografska politika uključuje čitav niz javnih politika koje bi trebale u nju biti integrirane kako bi došlo do znatnih promjena.

Milardović je komentirao i stanje u SDP-u. Rekao je da ta stranka treba ozbiljno razmisliti o promjeni stranačkog identiteta koji je u krizi. To nije problem od jučer. Taj problem postoji već 20-ak godina. Socijaldemokracija se mora promatrati u novim društvenim okvirima. Ona više ne može odgovoriti na potrebe društva 21. stoljeća. Postavlja se pitanje koji su društveni slojevi koje promiče socijaldemokracija, kaže Milardović.

Sukob Pantovčaka i Vlade nije slučajan i ne smije se zanemariti,
ističe Milardović: Ovdje je jako važno da je ustavni čimbenik skrenuo pozornost društva na važna pitanja, a to je u ovom slučaju demografija. Napominje da ni vlade prije ove nisu učinile dovoljno da bi se zaustavilo iseljavanje. Tu su potrebni državnički, a ne politički potezi. Ako im je stalo do države, moraju povlačiti državničke poteze na dugi rok, a ne kalkulirati od izbora do izbora, objašnjava Milardović.

Na pitanje dovodi li predsjedničine izjave u vezu s kampanjom  i njezinim pripremama za sljedeće izbore, želeći tako pridobiti i glasove ljevice, odgovorio je: Naravno da takvi istupi u jednom dijelu HDZ-a nisu dobro primljeni. Možda se ona čak odlučila distancirati od HDZ-a. Ali mora biti svjesna da je ona proizvod HDZ-a i da nije bilo HDZ-a, ne bi bila gdje je. U politici se mora voditi računa o etičkom minimumu, istaknuo je Milardović.

Komu će ovaj sukob donijeti više štete? Mislim da bi Pantovčak mogao profitirati na valu zahtjeva javnosti da se pokrenu promjene. Vlada, pak, odgađanjem reformi produbljuje krizu i iseljavanje, odgovorio je Milardović