Azimov potvrdio anegdotu sa sastanka Putina i Grabar-Kitarović

S veleposlanikom Ruske Federacije Anvarom Azimovom voditelj talk showa HRT-a "1 na 1" Romano Bolković razgovarao je o odnosu Hrvatske i Rusije u svjetlu nedavnoga posjeta predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović Ruskoj Federaciji, dometima tog posjeta i razgovorima s predsjednikom Vladimirom Putinom, kao i otvorenim pitanjima Hrvatske i Rusije.

Razgovaralo se o odnosu Sberbanka i Agrokora, o tome tko su škrtci. Naime, Azimov je potvrdio angedotu s radnog doručka predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Putina na kojem je bio i glavni direktor Sberbanka Herman Gref.

Putin je upitao direktora Grefa koliko iznosi dug Agrokora prema ruskim bankama i dobio odgovor - oko 1,1 milijardi eura. A koliko godišnje zarađuje Sberbank?, pitao je zatim Putin Grefa, koji mu je odgovorio da je dobit godišnje oko 12 do 13 milijardi eura. Putin se nasmijao i rekao: Koja škrtica, problem mu je jedna milijarda.

Po mom mišljenju je to korporacijsko pitanje, između Sberbanke i Agrokora. Dugovi se moraju vraćati. Mi smo za to da se dijalog nastavi i da se pronađe osostrano prihvatljivo rješenje. Mislim da Hrvatska i koncern Agrokor moraju biti zahvalni i Sberbanku i VTB Banku zato što su breme financijske odgovornosti nosili upravo oni. Ne zapadne i američke banke, koje su se više držale po strani. Upravo je Rusija pružila ruku Agrokoru i Hrvatskoj. Učinila je to jer smo bili zainteresiranim, a i sad smo, za stabilnost Agrokora. I mislimo da se Agrokor još može spasiti. I treba ga spasiti. Ali smo istodobno razmišljali i o stabilnosti Hrvatske jer stabilnost Agrokora znači i stabilnost Hrvatske, rekao je Azimov na temu Agrokora.
Ekskluzivno doznajemo: Putin će prihvatiti poziv predsjednice da posjeti Hrvatsku
Također je bilo riječi i o hibridnom ratu, glasini o Sberbanku i pranju novca, o tome što je američka pozicija spram Agrokora i je li na djelu gospodarski rat SAD-a i Rusije na hrvatskom tlu.

Bolković i Azimov razgovarali su i o tome je li misija Azimova završena predsjedničinim posjetom Moskvi, što se u godinu dana promijenilo nabolje u odnosima Hrvatske i Rusije te još mnogim aktualnim temama.