Predstavljen plan uvođenja informatike u osnovne škole

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predstavili su novinarima plan uvođenja obvezne informatike u osnovne škole. Premijer Plenković istaknuo je kako je uvođenje informatike pomoć mladima da se kvalitetno pripreme za brzomijenjajući svijet i radna mjesta.

Plenković je naglasio kako je danas u Europi za 93 posto zapošljavanja potrebno imati vještine vezane uz informatiku, kompjutore i uopće za snalaženje u digitalnom internetskom svijetu.  

Ne želimo da naši učenici budu samo puki korisnici tehnologija, smartphonea ili Facebooka, rekla je ministrica Divjak, dodavši kako žele da škole pripremaju  mlade za život te da grade kreativne mlade ljude koji će s pomoću tehnologije biti u stanju rješavati problem.Napomenula je kako je spremna odluka o opremanju informatičkih učionica u školama te dodala da je analizom utvrđen i broj potrebnih nastavnika te sadržaj kurikuluma.

Sadržaj kurikuluma je završen i može se naći na stanicama Ministarstva znanosti i obrazovanja, rekla je, dodavši kako je kurikulum poboljšan stručnom i javnom raspravom te međunarodnim recenzijama. A recenziran je, kazala je, uz pomoć našega stalnog predstavništva u EU-u koje je identificiralo zemlje s najboljim kurikulima - Veliku Britaniju, Estoniju i Austriju.

Kurikulum obuhvaća digitalnu tehnologiju, računalno promišljanje, digitalnu pismenost i komunikaciju te e-društvo, napomenula je te dodala kako je u njemu naglasak na ishodu učenja, kao što su pronalaženje rješenja, kreativnost, rješavanje problema i algoritamsko te računalno razmišljanje.

Tako, smatra ministrica, učenici postaju aktivni tvorci programskih rješenja, a ne samo puki korisnici tehnologije.

Istaknula je i kako analiza pokazuje da opremu u školama treba obnoviti te dodala da je Vlada već ove godine rebalansom osigurala 10,9 milijuna kuna za opremanje 200 škola diljem Hrvatske. Za iduću godinu predviđeno je opremanje još 430 škola s 26 milijuna kuna.

Potrebno nam je 845 nastavnika, što znači da bi trebalo zaposliti još 76 nastavnika, rekla je dodavši kako je zapošljavanje predviđeno iduće godine.

Odgovarajući na upit o broju nastavnih sati, istaknula je kako su u programu predviđena dva sata informatike tjedno, odnosno 70 sati godišnje, te dodala kako to neće smanjivati stanicu drugih predmeta jer je sve unutar obrazovnih standarda.