Predstavljena knjiga "General Praljak" - obrana istine

Knjiga Miroslava Međimorca i akademika Josipa Pečarića "General Praljak" predstavljena je u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

O knjizi su govorili akademik Dubravko Jelčić, Miroslav Međimorec i Josip Pečarić, a pročitane su i poruke predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te sisačkoga biskupa mons. Vlade Košića koji zbog bolesti nije mogao sudjelovati na predstavljanju.

U predsjedničinoj poruci se ističe kako su velike zasluge generala Praljka u obrani Republike Hrvatske te u očuvanju opstojnosti hrvatskoga naroda u BiH.
Mons. Košić je u svojoj poruci napisao kako župe u njegovoj biskupiji mole za oslobađajuću presudu Hrvatima iz BiH. Napomenuo je i kako je general Praljak branio njegovu župu Sunju u Domovinskom ratu.

Akademik Jelčić je podsjetio na odnose Hrvatske s haškim sudom ocjenivši negativnim rad bivše tužiteljice Carle del Ponte. Istaknuo je ulogu generala Praljka u spašavanju muslimanskih izbjeglica.

Međimorec je podsjetio na donošenje prvostupanjske presude rekavši da je njome Hrvatska osuđena za sudjelovanje u međunarodnom sukobu i agresiju, a njezino političko i vojno vodstvo te Hrvati iz BiH za udruživanje u zločinački pothvat. Prema Međimorčevim riječima, general Praljak nije bio iznenađen presudom nego količinom neznanja o predmetu, što su ga za razliku od suca Antonettija pokazivali mađarski i švicarski sudac.

Nismo smjeli i ne smijemo šutjeti u iznošenju i obrani istine, poručio je Međimorec te dodao kako je i ova knjiga doprinos tom rasvjetljavanju.

Pečarić smatra kako je svaka presuda osim oslobađajuće presude Hrvatima iz BiH presuda haškom sudu.