Vladajući raspustili Povjerenstvo - Miljenić: Nasilje nad Saborom!

Pola sata kasnila je za danas najavljena sjednica saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor. Nakon što su članovi Povjerenstva iz redova vladajuće koalicije novinarima u Saboru podijelili izjavu kako je provedbom istrage Povjerenstvo prestalo s radom, na sjednicu su došli samo njegov predsjednik Orsat Miljenić, SDP-ov Gordan Maras (SDP), Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku i Mostov Nikola Grmoja.

"Dogodila se dosad nezabilježena uzurpacija u Saboru. "Na meni nepoznat način, koji ćemo istražiti, stručne službe dobile su nalog da se ne pojavljuju na sjednici i da obavijeste svjedoke da ne dolaze", kazao je predsjednik Povjerenstva Orsat Miljenić. "To je kršenje Ustava, zakona i jedna od najgorih stvari koja se dogodila u povijesti parlamenta. Netko je na svoju ruku donio odluku i dao nalog da se svjedoke ne zove", upozorio je Miljenić. Ovaj čin nazvao je "nasiljem nad hrvatskim građanima". Ponovio je kako smatra da Povjerenstvo može nastaviti raditi, osim u onom dijelu koji se odnosi na istragu DORH-a. Pozvao se i na izjavu glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana da rad Povjerenstva ne utječe na istrage.

"Ne pristajem na ovakvo vođenje, ovo su opasni znakovi totalitarizma i nasilje nad pravnom državom", kazao je Ivan Lovrinović. Ocijenio je da je "očito došao nalog iz tzv. duboke države da se ovo zaustavi". Da je riječ o neviđenom pokušaju gušenja istine, smatra Nikola Grmoja. "Mi borbu nastavljamo dalje. HDZ i HNS nisu skupili snage pojaviti se, valjda jer bi bilo zabilježeno tko je od njih dignuo ruku za ukidanje Povjerenstva", rekao je Grmoja koji dobrim prijedlogom smatra sazivanje svih oporbenih saborskih klubova. Gordan Maras smatra da bi onoga tko je bez odluke zvao svjedoke i rekao im da se ne pojavljuju trebalo prijaviti jer se radi o "udaru na ustavnopravni poredak RH".

Zbog ovoga slučaja stanku u Saboru zatražili su Arsen Bauk, Miro Bulj, Anka Mrak-Taritaš i Goran Aleksić i  Branko Bačić. A u jednom trenutku zastupnici oporbe lupanjem po klupama onemugućavali su rad parlamenta.

Vladajući: Provedbom istrage Povjerenstvo prestalo s radom

Pet članova Istražnog povjerenstva za Agrokor iz redova vladajućih novinarima je u Saboru podijelilo pisanu izjavu kako je pravomoćnošću rješenja o provedbi istrage to povjerenstvo prestalo s radom, s obzirom na to da su za to ispunjene pretpostavke propisane Zakonom o istražnim povjerenstvima. Izjavu su potpisali članovi Povjerenstva Milijan Brkić, Ante Babić, Marija Jelkovac, Josip Borić i Stjepan Čuraj. "Također napominjemo da je u vrijeme donošenja Zakona o istražnim povjerenstvima provođenje istrage bilo u nadležnosti suda, dok je danas u nadležnosti državnog odvjetnika. No, i u ovom stadiju postupka osigurano je sudjelovanje suda i sudska kontrola istražnih funkcija državnog odvjetnika, među ostalim, i kroz odlučivanje suda o žalbi protiv rješenja Državnog odvjetništva o provođenju istrage", stoji u izjavi.

Branko Bačić objasnio je u Saboru tko je naložio da se otkaže dolazak svjedoka na sjednicu Povjerenstva. "Tu činjenicu je konstatirala većina iz Povjerenstva i o tome smo obavijestili tajnika Sabora. Nakon toga je tajnik Sabora upitao predsjednika parlamenta Gordana Jandrokovića kako trebaju postupati stručne službe. Predsjednik Sabora je rekao da trebaju postupati po zakonu", kazao je Bačić, i dodao da je to trebao napraviti predsjednik Istražnog povjerenstva, odnosno Orsat Miljenić.
Mostov saborski zastupnik i član Povjerenstva Nikola Grmoja kazao je još uoči sjednice da HDZ neće doći na Istražno povjerenstvo za Agrokor, ali i najavio da će oporba i bez kvoruma ispitivati svjedoke.

Ukidanje saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor na svom je blogu komentirao i Ivica Todorić. Tvrdi kako je to najzorniji dokaz da premijer Plenković želi sakriti istinu o Agrokoru. "No kriminal koji se nagomilao oko Ramljakove družine nakon što je Vlada progurala neustavni lex Agrokor nikada se neće moći sakriti, jer nezakonitosti i pljačka poprimile su epske razmjere. Zato i silna želja da se kriminal sakrije samo prokazuje sve koji su u njemu ogrezli" - piše, među ostalim, u novoj objavi.